Foto: TT
Anatole "Ato" Ibáñez och Siv Karlström. Foto: TT Foto: Foto: TT

”Folk försöker alltid göra sig lustiga”

12 min

Det svenska gånglandslaget är en familjeangelägenhet. Sveriges två bästa gångare på herrsidan är bröder och förbundskapten är deras mamma.

– Det är väl ett tag sen hon var enväldig tränare, säger Ato skrattande efter det träningspass, en tidig morgon på Fuertaventura, där Radiosporten följer med. Numer har vi mer en dialog om hur vi ska lägga upp träningen.

– I början klev jag mer in och ut ur rollerna som tränare respektive mamma, säger Siv Karlström. Jag kunde vara riktigt hård på träningarna och sen fick de efteråt komma och gråta ut hos mamma.

Anatole "Ato" Ibáñez och Perseus "Percy" Karlström blev etta och tvåa på SM ifjol. Då var det lillebror Percy som vann. Dom har båda två gången i blodet. Mamma Siv har tagit VM-guld för Sverige och pappa Enrique VM-silver för Mexiko. Så att det skulle bli gång för barnen var liksom givet.

– Under åren har det varit lite roliga kommentarer, berättar Siv Karlström. Ett tag kallades vi för The Penguins av folk – jag gick först under träningspassen och barnen gick bakom - tripp, trapp, trull. Folk försöker alltid göra sig lustiga.

–Klart att det händer att vi blir trötta på varandra, säger Ato Ibáñez om dubbelrelationen med sin mamma förbundskaptenen. Men det funkar bra!

VM 2015 blev ett misslyckande för det svenska gånglandslaget. Ato som hade som mål att kvala in till OS i Rio tvingades bryta 50-kilometersloppet och samma öde drabbade även brodern Percy och tredje svensken Anders Hansson på deras huvuddistanser. Såhär i efterhand tror Ato att det var någon slags infektion i kroppen som förstörde VM. Nästa kvaltillfälle mot OS blir mitten av mars och det långsiktiga målet för Ato Ibáñez, som fyllde 30 år ifjol, är OS i Tokyo 2020 eller till och med OS 2020.

– Jag behöver nog fyra år till för att verkligen komma upp på toppen på 50 km. Det tar tid!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista