ZÜRICH 20140816 Det svenska laget sprang försök på stafett 4x100 meter på friidrotts-EM i Letzigrund-stadion i Zürich på lördagen. Tom Kling-Baptiste växlar över till Stefan Tärnhuvud på den andra sträckan. Foto Jonas Ekströmer / TT
Friidrotts-EM 2014. Foto Jonas Ekströmer / TT

Göteborg vill ha friidrotts-EM 2022 - kan även få sex andra EM

1:22 min

Friidrotts EM 2022 kommer att arrangeras som en del av European Sports Championships, ett samordnat europamästerskap för sju olika sporter.

Svenska friidrottsförbundet har redan lämnat in sin intresseanmälan att arrangera EM och har fått svaret att det inte går att söka mästerskapet separat.

Därför har Evenemangsbolaget i Göteborg tillsammans med Region Skåne startat en förstudie för att se om man kan arrangera det samlade Europeiska sportmästerskapet. 

Friidrott, simning, gymnastik, cykel, rodd, triathlon och golf är de sju sporterna som ingår och syftet med förstudien är att reda ut hur stora arenainvesteringar som behövs för att genomföra mästerskapet.

– Ska vi göra det här gäller det att se vilka totala investeringar som behövs, så får vi se vilka Göteborg kan ta och vilka Malmö kan ta. Det kommer att påverka vilka tävlingar som kommer att hamna i vilken stad, säger Camilla Nyman, VD på Göteborg & co till Radiosporten.

– Vi kände direkt att det här är något Göteborg skall vara med att utreda noggrant, tillägger hon.

Förstudien ska vara klar efter sommaren och i höst ska intresseanmälan vara inlämnad.

Beslut om var European Sports Championships 2022 arrangeras kommer preliminärt i november 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista