Arkivbild: Rebecca Peterson. Foto: Björn Lindgren / TT.
Arkivbild: Rebecca Peterson. Foto: Björn Lindgren / TT. Foto: BJÖRN LINDGREN / TT

Orutinerat Sverige pressat i Fed cup

Sveriges tennisdamer måste besegra Ukraina på fredagen för att undvika kvalspel och i värsta fall degradering till fjärdedivisionen i Fed cup.

20-åriga Rebecca Peterson vann Sverige enda match i 2-1-förlusten mot Portugal på torsdagen. 21-åriga Susanne Celik föll i öppningssingeln och i den avgörande dubbeln förlorade Peterson tillsammans med 21-åriga Cornelia Lister.

Förlusten mot Portugal innebär att Sverige på fredagen måste besegra starka Ukraina för att undvika kvalspel nedåt. Ukraina besegrade Portugal med 3-0 och kommer vinna gruppen, även vid en 2-1-förlust i matcher mot Sverige.

Vinner Sverige med 2-1 passerar man Portugal i gruppen och undviker den där jobbiga kvalmatchen. Gruppjumbon spelar mot en annan gruppjumbo där förloraren trillar ur Fed cups tredjedivision.

Gruppsegraren, som troligen blir Ukraina, ställs mot en annan gruppsegrare och vinnaren där flyttas upp till Fed cups andradivision.

Sverigeettan Johanna Larssons frånvaro kan bli avgörande. Larsson, rankad 48 i världen, har valt att tacka nej till landslagsspel för första gången i karriären för att kunna fokusera på WTA-touren och kvalificering till sommarens OS-turnering i Rio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".