19910423 Björn Borg kliver av tennisbanan i Monte Carlo efter förlusten i första omgången mot Jordi Arrese, Spanien. Foto: Gilbert Tourte/TT.
19910423 Björn Borg kliver av tennisbanan i Monte Carlo efter förlusten i första omgången mot Jordi Arrese, Spanien. Foto: Gilbert Tourte/TT. Foto: GILBERT TOURTE
Radiosporten Dokument

Björn Borgs fiasko-comeback 1991

18 min

Åtta år efter karriärens slut gjorde en av tidernas största idrottsmän comeback. Med en uråldrigt träracket och en mystisk professor som tränare var Björn Borgs återkomst ett stort misslyckande.

Efter ett sanslöst framgångsrikt 70-tal var Björn Borg trött på tennis och 1983 bestämde han sig för att avsluta sin karriär för gott. Så lät det då.

Efter en karriär med elva grand slam-segrar blev 80-talet nåt helt annat för tennispensionären Björn Borg.

I media handlade allt om pengar, kvinnor, förtal och kokain. Livet efter karriären blev inte alls vad Björn Borg hade tänkt sig.

Åtta år efter att han slutade bestämde han sig för att göra ytterligare en comeback.

Det var på gruset i Monte Carlo som Björn Borg skulle spela sin första match. Hela världens tennisintresserade riktade blickarna mot legendarens återkomst.

Tisdagen den 23 april 1991 var mästaren tillbaka. Spelbolagen gav tusen gånger pengarna på att 34-åriga Björn Borg skulle bli världsetta igen.

Det var mycket som hade hunnit förändrats sedan Björns Borgs storhetsdagar. Tennisen hade klivit in i en ny era - och den gamle mästaren hade inte hängt med.

Han hade testat att spela med en modernt grafitracket, men valt att fortsätta med trä.

Inom ett område hade det skett stora förändringar inför comebacken. Björn Borg hade en ny tränare.

Ron Thatcher kallade sig för Professor Tia Honsai. Han hjälpte rika kändisar att komma i form, men visste ingenting om tennis och både såg och hörde dåligt. Få förstod varför Björn Borg anlitat professorn, som satt och sov under matchen.

På läktaren hälsade professorn på Björn Borgs före detta tränare. Lennart Bergelin hade tagit sig till Monte Carlo. Han hade med sig sex gamla träracket till Borg. Men Björn Borg brydde sig inte om Bergelin, de två hade inte pratat med varandra på flera år.

I detta dokument hör du hur det gick för Björn Borg i comebacken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista