Denver Broncos Peyton Manning. Foto: Ezra Shaw/TT.
Denver Broncos Peyton Manning. Foto: Ezra Shaw/TT. Foto: EZRA SHAW/TT.

Inför Superbowl: En sak överskuggar allt annat

6:19 min

Med sedvanligt stor uppmärksamhet avgörs Superbowl i USA under helgen. Natten mot måndag drabbar Carolina Panthers och Denver Broncos samman i San Fransisco i det som brukar räknas som världens största årligt återkommande idrottsevenemang. Radiosporten har tittat närmare på vad som gäller i år.

För femtionde gången avgörs NFL-slutspelet med Superbowl denna helg. Matchen startar 00:30 svensk tid under natten mot måndagen. Matchen är alltså kulmen på den amerikanska fotbollssäsongen och ligan NFL.

Richard Henriksson, som till vardags är fotbollsexpert på Radiosporten, följer även NFL nära. Han pekar ut en spelare att särskilt hålla koll på för den som ska se matchen; Peyton Manning, Denver Broncos 39-åriga quarterback.

– Peyton Manning spelar troligen sin sista match i karriären. Han kommer bli ihågkommen som en av de bästa genom alla tider. Men han har bara vunnit Superbowl en enda gång, säger Henriksson.

Manning har utsetts till ligans viktigaste spelare fem gånger men har i år tappat i kvalitet enligt Richard Henriksson. Istället har quarterbacken i motståndarlaget Carolina Panthers den 13 år yngre Cam Newton tagit rubrikerna.

– Har varit den bästa spelare i ligan den här säsongen, säger Henriksson.

Vad kommer avgöra?

– Hur väl Denvers försvar lyckas. Carolina är ett jämnare lag. Broncos har inte så mycket offensiv men ligans bästa defensiv, som nu verkligen sätts på prov. Alla är överens om att Denvers taktik måste funka perfekt.

Så Carolina är favoriter?

– Helt klart.

Radiosportens medarbetare i USA Annika Greder Duncan följer Superbowl under natten mot söndagen och uppdaterar via Radiosportens sajt. Det blir förstås också rapporter i våra nyhetssändningar under måndag morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista