Daniel Richardsson, vinnare av femmilen i Holmenkollen 2014. Foto: Jon Olav Nesvold/TT.
Daniel Richardsson, vinnare av femmilen i Holmenkollen 2014. Foto: Jon Olav Nesvold/TT.

Guide till klassisk femmil: "Vallateamens match"

Flera plusgrader. Regn. Dimma. Lördagens klassiska femmil i Holmenkollen, med Daniel Richardsson och en comebackande Marcus Hellner som svenska hopp, blir stentuff.

- Det här ser ut att bli en match mellan vallateamen, säger Radiosportens expert Torgny Mogren som under helgen finns på plats för att i P4 Vinterextra först rapportera från lördagens 50 km för herrar (start kl 12.15) och sedan söndagens 30 km för damer (också då kl 12.15).

Båda loppen ser ut att få samma jobbiga väder med plusgrader och stor sannolikhet för regn.

Sportsligt är det mest intressanta för svensk del att Daniel Richardsson finns med, trots att han ju satsar stort på långloppens världscup i år. Det är just han som vann senast det var 50 km i klassisk stil "på Kollen", 2014.

Dessutom gör Marcus Hellner sin allra första tävling i världscupen på hela vintern, efter återkommande infektioner.

- Richardsson har klart bäst chanser. Om vallningen fungerar tror jag på topp-10 för honom, kanske riktigt högt upp, säger expert Mogren.

- Han har ju varit ute och tävlat en hel del och gjorde också ett bra SM.

Däremot vore det en jätteskräll om Hellner placerar sig högt upp.

- Det vore väldigt långsökt att tro på Marcus efter hans sjukdomsperioder, i en femmil, dessutom i klassisk stil, säger Mogren, som också är tveksam till Martin Johansson efter de sjukdomar också han dragits med.

Loppet har arrangerats sedan 1902 och har sett sju svenska segrar under världscupepoken, bland annat tre segrar av Thomas Wassberg.

Norges storstjärnor blir som vanligt högintressanta, men världscupledande Martin Johnsrud Sundby har aldrig vunnit en individuell internationell tävling i Holmenkollen.

Petter Northug, som har två vinster i denna femmil (2010 och 2011), har inte vunnit de fyra senaste åren.

- Det har inte stämt för mig här på sistone, säger Northug som i och för sig visade form när han vann sprinten i Drammen i onsdags.

Vi sänder loppen i P4 Vinterextra från 12:15.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista