Martin Johnsrud Sundby i ett dimmigt Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix/TT
Martin Johnsrud Sundby i ett dimmigt Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix/TT Foto: Bendiksby, Terje

Sundby suverän i Holmenkollen

2:07 min

Martin Johnsrud Sundby vann den klassiska femmilen i Holmenkollen för första gången.

– Det var mycket känslor, jag har väntat länge på den här segern, säger norrmannen till Radiosporten.

Martin Johnsrud Sundby drog upp tempot direkt i det klassiska femmilsloppet som avgjordes i ett blött och dimmigt Holmenkollen.

Efter drygt en mils åkning var det bara landslagskollegorna Niklas Dyrhaug, Didrik Tönseth samt ryssen Maxin Vylegzjanin som kunde hänga med i Sundbys tempo.

– Min strategi var att köra stenhårt från första stavtaget och hoppas att det inte var så många som orkade följa med, säger Sundby.

Det största svenska hoppet – Daniel Richardsson som vann senast femmilen avgjordes i klassisk stil 2014 – bröt oturligt skidan i inledningen av loppet.

– Det var tråkigt, han var med där framme och såg pigg och fräsch ut, han hade stora chanser att hänga med men kanske inte vara i toppen med de här fyra killarna, kommenterade expert Torgny Mogren i direktsändningen från Holmenkollen.

Daniel Richardsson om det märkliga som hände efter fem kilometer:

– Jag vet knappt själv vad som hände, men inne vid varvningen så var skidan helt plötsligt av. Först fattade jag inte vad som hade hänt, jag hade ju inte ramlat. Så det var bara att försöka få tag i en skida och det var ingen som såg mig i dimman. Tillslut kom en vallare från teamet men jag förstod att det var kört, säger Daniel Richardsson och fortsätter:

– Det var lite osannolikt.

I täten körde Sundby stenhårt med Dyrhaug i rygg. Med drygt en mil kvar att åka drog Sundby i från och kunde i ensamt majestät ta emot jublet från den norska publiken på upploppet.

Niklas Dyrhaug kom tvåa, knappt 19 sekunder efter Sundby och Maxim Vylegzjanin blev trea. Marcus Hellner blev bäste svensk på en 27:e plats i sin världscupcomeback efter sjukdomsproblemen.

– Det var härligt att vara på startlinjen, men jag känner att jag inte är där än och klarar inte av tempot. Det tar väl några lopp att komma i hyfsad form, säger Marcus Hellner.

Damernas tremil avgörs i morgon, söndag. Radiosporten sänder från Holmenkollen med inhopp i P4 Extra från klockan 12.15.


RESULTAT 50 kilometer klassisk stil

1. Martin Johnsrud Sundby, Norge
2. Niklas Dyrhaug, Norge + 18,8
3. Maxim Vylegzjanin, Ryssland +1.05,4
–––
27. Marcus Hellner +7.42,5
31. Martin Johansson +8.47,1
37. Daniel Richardsson +9.21,3
43. Simon Andersson +13.44,8
Anton Lindblad bröt loppet


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista