Armand Duplantis
Armand Duplantis, arkivbild. Foto: TT

Jättehopp av svensk supertalang

Den svenska stavhoppstalangen Armand Duplantis klarade 5,50 i en tävling i Louisiana, USA – det högsta en 16-åring någonsin har hoppat.

Armand Duplantis tog 5,50 i det tredje försöket, men själv minns han inte så mycket av själva hoppet.

– Jag visste inte att det här skulle hända i dag. För att vara ärlig, allt jag minns från de sista hoppen var att jag startade och sedan var det över, det är lite suddigt, så brukar det ofta bli när jag hoppar på högre höjder, säger han till lokaltidningen The Advocate.

Duplantis är uppväxt i USA och fyller 17 år i november. Förra året bestämde han sig för att tävla för Sverige och i juli vann han guld på ungdoms-VM i Colombia med ett hopp på 5,30. 

Enligt friidrottsförbundets hemsida är dock inte den exakta höjden helt säkerställd, eftersom resultatet är angett i fot och tum.

5,50 skulle vara en tangering av Melker Svärd Jacobssons svenska juniorrekord från inomhus-EM i Göteborg för tre år sedan.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista