Från vänster: Kinka Barvestad, Johanna Bergdahl, Emma Wenne och Sanne Gars.
Från vänster: Kinka Barvestad, Johanna Bergdahl, Emma Wenne och Sanne Gars. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Bergdahl: Orättvist att våra resultat inte räcker till OS

6:23 min

OS eller inte - till helgen ska det avgöras för de svenska värjfäktarna. Dels Emma Samuelsson individuellt, men också för det svenska laget.

Mycket talar för att Sverige behöver komma etta eller tvåa för att nå OS. Det kan öppnas andra möjligheter men en finalplats är nog det mest troliga kravet.

– Det känns ju väldigt svårt, men möjligt. Det känns ju lite orättvist för vi har fått väldigt höga placeringar och sen ska det ändå inte räcka till en OS-plats det känns lite jobbigt, säger Johanna Bergdahl en av tjejerna i laget.

Att Sverige ofta lyckas bra i lagtävlingarna har Johanna en förklaring till.

– Svenskarna är väl faktiskt bättre på solidariskt arbete än vad många andra länder är - det är väl vad vi är lite kända för. Vi samarbetar i laget och vi tror att det är en av de viktigaste bitarna för att komma med till OS. Många andra länder som inte samarbetar är redan borta från OS.

Det gäller till exempel stornationer inom fäktningen som Tyskland, Ungern och Schweiz.

Johanna Bergdahl berättar också vilka egenskaper som krävs för att bli en bra värjfäktare och hur en träningsdag ser ut, vilket du kan höra i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista