Jan-Ove Waldner 2012
Jan-Ove Waldner, arkivbild 2012. Foto: Christine Olsson/TT

Waldner: ”Jag har tänkt över det här”

4:22 min

Efter ett OS-guld och sex VM-guld avslutas en sagolik idrottskarriär imorgon kväll i Liljeholmshallen i Stockholm. Då spelar nämligen Jan-Ove Waldner sin sista bordtennismatch på elitnivå.

Inför avskedet imorgon intervjuades Jan-Ove Waldner tidigare idag av Lotta Bromé i P4 Extra. Matchen imorgon mellan J-O Waldners Spårvägen och Rekord blir OS-guldmedaljörens sista någonsin.

Har du tänkt igenom detta?

– Ja jag har haft lång tid att tänka. Det var ganska givet. Jag har känt det dom sista åren och jag vill avsluta i Spårvägen. Det var där allt börja när jag var sex år gammal.

Redan 2004 slutade J-O i landslaget men kom senare åter i kortare sejourer. Efter det har han fortsatt spela på hög nivå men bara med klubblag, bland annat i Tyskland. Waldner är nu 50 år gammal och sedan länge en stor hjälte i den svenska idrottshistorien. OS-guldet i Barcelona 1992 är den givna höjdpunkten.

Hur känns det inför imorgon. Nervöst? Vemodigt? Skönt?

– Alla tre kanske. Men jag har kämpat den här säsongen. Jag har haft tennisarmbåge. Jag har hållit upp och jag kände redan till första matchen att kroppen inte riktigt var med. Det har varit fyra månader mellan matcherna. Det håller inte.

Fattar du hur stor du är?

– Det vet jag inte. Det kommer ofta upp att man är med i det där gänget med Borg och Stenmark. Det är dom två jag har sett upp till och det är dom som betytt otroligt mycket för min idrott. Att man jämförs med dom emellanåt känns ju lite sjukt.

Finns det plats för alla som vill kolla imorgon (i Liljeholmshallen i Stockholm)?

– Vi har försökt hitta någon större, men det är svårt i Stockholm. Det var först i måndags vi visste att detta skulle vara den sista matchen. Jag vet att det kommer folk som har åkt 120 mil för att titta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista