Björn O Nilsson Foto: Ingvar Karmhed
Björn O Nilsson Foto: Ingvar Karmhed Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Nilsson föreslås bli ny friidrottsordförande

Under sin aktiva karriär var Björn O Nilsson medeldistanslöparen som sprang hem SM-guld, löpte finnkamper och deltog i EM.

Nu kliver han in i friidrotten igen - som förbundsordförande.

I alla fall om valberedningen får som den vill. Nilsson är föreslagen att ta över efter tillförordnade Toralf Nilsson.

Björn O Nilsson är sedan 2008 professor och verkställande direktör för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och har tidigare arbetat i flera ledande positioner som forskningschef och verkställande direktör inom bioteknik- och läkemedelsindustrin.

"Jag är mycket glad och hedrad över nomineringen från valberedningen att bli nästa ordförande i svensk friidrott. Om jag blir vald på förbundsårsmötet tar jag med mig två huvudegenskaper; att jag verkligen brinner för friidrotten och att jag har en gedigen erfarenhet av ledarskap från näringslivet", säger han i ett pressmeddelande.

Som aktiv tog Nilsson elva SM-guld på 800 och 1 500 meter, fem individuella och sex i stafett. Under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet gjorde han också fem juniorlandskamper och 15 seniorlandskamper inklusive fem finnkamper. Han deltog också i EM i Prag 1978 på 1 500 m.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista