Foto: TT
Lisa Gunnarsson kan gå långt enligt Miro Zalar. Foto: TT och SR

Zalar: Gunnarsson kan bli som Klüft

Miro Zalar om nya svenska stavhoppsundret: "Kommer få se bra resultat"
6:01 min

Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar tror att stavhoppstalangen Lisa Gunnarsson har alla förutsättningar för att bli en världsstjärna.

– Jag tror vi kommer få se bra resultat i framtiden, säger Zalar.


Under tisdagen tangerade Lisa Gunnarsson världsrekordet i stavhopp för 16-åringar med sina 4,47 på en tävling i Frankrike. Sedan tidigare finns stora förhoppningar på 17-åriga Elienor Werner som vann JVM-guld i stav ifjol och redan etablerade Angelica Bengtsson.

Hör intervju med Lisa Gunnarsson längst ned i artikeln

Är stav Sveriges kommande paradgren i friidrott? Enligt Radiosportens expert Miro Zalar kan vi vänta oss starka svenska stavhoppsresultat framöver.

– Både Lisa och Elienor tror jag kommer bli mer storväxta. Jag har ofta sagt att vi skulle behöva en Erica Johansson och Carolina Klüft, den typer av atleter som skulle kunna hoppa riktigt högt, helst då resultat över 5 meter så småningom, säger Zalar.

Miro Zalar, som själv varit en framgångsrik stavhoppare, vet vad som krävs för att gå från talang till stjärna. Om deras teknik är stabil kan utvecklingen fortsätta gå snabbt framåt med tiden.

– Kan du utveckla fysiken, bli starkare snabbare, då kan du hålla högre upp på staven och då kommer också resultaten.

Men mycket hänger också på psyket enligt Miro Zalar:

– Den största talangen är att ha modet att våga sätta i stavarna. Det har brustit mest hos talangerna vi haft tidigare, att de inte haft modet för att bli riktigt bra.

Förbundskapten Karin Torneklint vill inte skriva upp stavhoppstalangerna för mycket.

– Det är viktigt att de får utvecklas i lugn och ro. Det tar ofta längre tid än man tror att gå från junior till senior, säger hon till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".