Foto: Andreas Lundin/SR
Foto: Andreas Lundin/SR

Skidspåren runt slottet håller: ”Vi är ikapp”

3:58 min

Slottssprinten i Stockholm är tillbaka på världscupkalendern. Det har gått tre år sen dom bästa längdskidåkarna tävlade runt Stockholms Slott men det milda vädret såg länge ut att sätta käppar i hjulet för morgondagens tävling.

Arrangören har jobbat febrilt de senaste dagarna med att få till ett bra snöunderlag för sprintbanan. Den sista snön kom på plats sent under tisdagkvällen och banan är nu redo för tävling.

– Vi har blivit fördröjda på grund av väderleken, men nu är vi ikapp. Utan köldknäppen i januari hade vi inte stått här, säger Slottssprintens generalsekreterare Rutger Simonsson.

En hel del extra snö har gått åt för att få till en bana. Men den extra snön beror delvis också på de förändringar som gjorts runt banan. Nytt för i år är till exempel en extra sväng runt statyn nere på Skeppsbron och efter svängen ska åkarna över en extra backe som byggts i form av en container, förändringar som gjorts för att åkarna inte ska kunna åka utan fästvalla.

Åkarna fick under onsdagseftermiddagen prova på sprintbanan runt slottet och svenska lagets vallachef Urban Nilsson säger att det finns partier som är sämre än andra.

– Ja det finns det. Men jag tycker de har gjort ett fantastiskt jobb med tanke på regnet den senaste veckan. Jag hoppas att många har förståelse för hur det är, det är bara gilla läget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista