Joy Sakari, a 400-meter runner, left, and Francisca Koki Manunga,
Joy Sakari, till vänster, och Francisca Koki Manunga. Foto: TT Foto: Ben Curtis

Dopade kenyanska löpare utpressades

Kenyanska löparna Joy Sakari och Francisca Koki Manunga blev dopningsavstängda under VM. Nu hävdar duon att det kenyanska friidrottsförbundets vd Isaac Mwangi har erbjudit dem halverade straff från fyra till två år - om de betalade honom 200 000 kronor var.

– Han frågade om vi kunde ge honom något, det var så han sa. Han frågade efter pengar, säger Joyce Zakari till nyhetsbyrån AP.

Zakari tävlade på 400 meter och Koki Manunga på 400 meter häck i VM och testade båda positivt på hotellet inför tävlingarna i Peking.

Issac Mwangi förnekar att han har mött de två friidrottarna för att utpressa dem.

– Allt är bara fabricerat, för enligt reglerna är straffet väldigt standardiserat om du åker fast för dopning, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

– Det är väldigt intressant att folk säger att de blir ombedda om pengar. För när väl beslutet är fastslaget så är det helt klart att det kenyanska friidrottsförbundet inte kan förkorta avstängningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista