Foto Bertil Ericson / SCANPIX
Foto Bertil Ericson / SCANPIX

Mogren: ”Tror Stina Nilsson har goda segerchanser”

2:02 min

På torsdagseftermiddagen går startskottet för Slottssprinten, som är tillbaka i världscupssammanhang efter två års uppehåll. Det svenska herrlaget får fortsatt klara sig utan Emil Jönsson och Calle Halfvarsson. Enligt Radiosportens längdexpert, Torgny Mogren, står hoppet om en hemmaseger till damsidan och sprintcupsledande Stina Nilsson.

– Jag tror hon har ganska stora chanser. Dels har hon hemmaplan, dels verkar hon vara i väldigt bra form efter att ha stått över tremilen i Holmenkollen. Jag hoppas hon tar hem den här sprintcupen, det skulle vara bra för hennes självförtroende och fortsatta satsning, säger Torgny Mogren.

Och än så länge ser det bra ut. Seger i slovenska Planica i januari och 14 raka finalstarter gör att Stina Nilsson nu har en 18 poäng stor ledning i sprintvärldscupen. Bakom jagar tre norskor, där Ingvild Flugstad Östberg är närmst, och den som Torgny Mogren ser som ett av de största hoten till totalsegern. Ett annat är de möjliga individuella misstag som sprintdisciplinen ger stort utrymme till.

– Sprinten är ju lite svår på alla möjliga sätt och vis. Sist blev hon (Nilsson) diskad för trängning, så det är väl något sådant som skulle kunna sätta käppar i hjulen för henne.

På herrsidan är det mer öppet. Men Petter Northug vann senast när världscupen gästade Drammen och Torgny Mogren ser honom och totalledande italienaren Federico Pellegrino som några av favoriterna.

För de svenska herrarna har säsongen än så länge varit tung och hemmapubliken får enligt Mogren sätta sitt hopp till Teodor Peterson. För närvarande på 15:e plats i sprinttotalen.

– Om vi tittar på svensk herrsprint den här säsongen så är det inte vad vi är vana att se. Men det är väl Teodor som har bäst rutin och kanske kan vara en vi får räkna med under torsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista