Foto: TT
1 av 2
Maiken Caspersen Falla vinner före Ingvid Flugstad Östberg och Stina Nilsson på tredje plats. Foto: TT Foto: Soren Andersson/TT
Foto: TT
2 av 2
Stina Nilsson under kvalet. Foto: TT Foto: Soren Andersson/TT

Stina Nilsson på pallen i Slottssprinten

1:03 min

Kampen i damernas sprintvärldscup hårdnar. I Slottssprinten i Stockholm blev det dubbelt norskt - Maiken Caspersen Falla var överlägsen och vann före Ingvild Flugstad Östberg och cupledaren Stina Nilsson.

– Kul att vara tillbaka på pallen. Får se om jag får behålla tredjeplatsen den här gången, säger Stina Nilsson till Radiosporten.

Stina Nilsson blev ju trea förra veckan i Drammen, men diskades för trängning och blev sexa i stället. Efter finalen i Slottssprinten lämnade den här gången Sverige in en protest mot norskan Ingvild Flugstad Östberg för trängning mot Nilsson. Men den avslogs.

Stina Nilsson, som tog tre VM-silver i Falun för ett år sedan, njöt över att få tävla på hemmaplan igen.

– Det var väldigt kul att tävla här idag. Kul att höra publikens bröl. Det var lite Falun-light. Jag blir ofta sporrad när jag känner att många håller på mig, säger Stina Nilsson som länge låg i rygg på Falla.

– Men efter hårnålskurvan blev det trångt och jag tappade några meter. När jag kom upp i rygg på Falla var jag ganska trött. 

Radiosportens expert Torgny Mogren:

– Riktigt bra av Stina att ta en pallplats. Flugstad Östberg och Falla är svåra att rå på. I sin final hade hon en liten dålig kurva och det kan ha varit avgörande, säger Mogren.

Resultatet innebär att svenskan tappar förstaplatsen i sprintcupen till Falla. Men det är stenhårt inför de fyra sista tävlingarna: Falla har 480 poäng, Östberg 476 och Nilsson 474. 


Det var tre svenskor i final i Slottssprinten. Hanna Falk blev fyra och Jennie Öberg femma.

– De är inte långt efter. Falk bara en skidlängd efter. Öberg gör kanske sitt bästa lag när de bästa är med. Det är bra prestationer, säger Mogren.

För Charlotte Kalla tog tävlingen slut redan i kvartsfinalen. Svenskan blev femma i sitt heat. 

– Jag var inte tillräckligt snabb i starten, tappade position och det var svårt att ta sig upp. Nu får jag blicka fram mot Falun-tävlingarna, säger Kalla till Radiosporten.

Mogren:

– Kalla är inte den där vassa sprintern. Men har kanske med muskelfibrer att göra, man måste ha ett antal snabba muskelfibrer för att lyckas i sprint.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista