Anna Holmlund. Foto: TT
Anna Holmlund. Foto: TT Foto: JEAN-PIERRE CLATOT

Anna Holmlund jagar svensk trippelseger

0:34 min

Världscupen i Skicross landar den här helgen i nordvästra Dalarna och Idre. Det är första gången Idre står som världscupvärd och meningen är att det ska fortsätta fyra år till att börja med.

På damsidan leder Anna Holmlund världscupen överlägset efter åtta tävlingar och är på god väg mot sin tredje världscuptitel. Hon vann ifjol och säsongen 2011/12. Men halva säsongen återstår så ingenting är klart.

Anna Holmlund har visat upp en imponerande stabilitet på toppen under hela säsongen. Hon har vunnit tre och slutat tvåa i fyra av de åtta tävlingarna som körts. Även i den sista var hon i final. Anna Holmlund har tidigare vunnit världscuptävlingar i Branäs och Åre och har nu möjligheten att vinna på en tredje ort på hemmaplan.

Även Sandra Näslund har kört bra i år. Två gånger har hon nått final – båda gångerna har hon klivit upp på pallen via en andraplats i Val Thorens och en tredje i Innichen. Sandra Näslund är i år tillbaka efter att missat stora delar av fjolåret med en korsbandsskada.

Ytterligare en svenska får chansen i Idre. Det är Lisa Andersson som får chansen att för första gången köra i världscupen.

Främsta utmanaren till svenskorna är kanadensiskan Marielle Thompson som vunnit de två senaste världscuptävlingarna samt fransyskan Alizee Baron och österrikiskan Andrea Limbachar. De båda har fyra finalplatser vardera.

På herrsidan har Victor Öhling-Norberg haft en skade- och sjukdomsfylld säsong där han missat hälften av tävlingarna och i övrigt inte alltid kunnat göra sig själv rättvisa. Han har ändå lyckats vinna en tävling i Innichen. Victor Öhling-Norberg har de tre senaste säsongerna klivit upp på pallen i den totala världscupen med segern för två år sen som topp. Han tog VM-brons ifjol och är absolut världstopp när han är frisk.

Övriga svenskar har inte imponerat under säsongen. Senast i Nakiska nådde Viktor Andersson kvartsfinal – så långt har ingen annan svensk nått.

Säsongens världscup har dominerats av den olympiske mästaren Jean-Frederic Chapuis från Frankrike. Han har vunnit hälften av världscuptävlingarna och varit i final i 6/8 deltävlingar.

Fredagen bjöd på kraftig vind i Idre. Det innebar att kvaltävlingarna som skulle körts ställdes in. Nu blir det antingen så att kvalen körs lördag/söndag förmiddag eller så får alla köra utslagningstävling direkt. Därför är följande tider preliminära.

Lördag 13 februari
12.30 Åttondelsfinal, herrar
12.50 Kvartsfinaler, damer och herrar
13.15 Semifinaler, damer och herrar
13.30 Finaler, damer och herrar
13.50 Prisutdelning, damer och herrar

Söndag 14 februari
12.30 Åttondelsfinal, herrar
12.50 Kvartsfinaler, damer och herrar
13.15 Semifinaler, damer och herrar
13.30 Finaler, damer och herrar
13.50 Prisutdelning, damer och herrar

Följande åkare startar för Sverige:
Anna Holmlund, Sundsvalls SLK
Sandra Näslund, Kramfors Alpina
Lisa Andersson, Gävle Alpina
Victor Öhling Norberg, Funäsdalens SLK
Michael Forslund, IFK Mora Alpina
Viktor Andersson, Vemdalens IF      
Victor Sticko, IFK Mora Alpina
Erik Mobärg, Edsåsdalens SLK

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista