Therese Johaug och Charlotta Kalla skrattar ihop. Foto: TT
Therese Johaug och Charlotta Kalla skrattar ihop. Foto: TT Foto: Terje Pedersen

Kallas vän är den svåraste konkurrenten

4:59 min

Norskan Therese Johaug är återigen storfavorit när världseliten på längdskidor nu ska tävla i Falun. Alltmedan Johaugs goda vän Charlotte Kalla fortsätter leta efter formen.

Charlotte Kallas senaste individuella pallplats i världscupen inträffade 5 december. Det här var världscupsäsongen då många, inklusive Kalla själv, hoppades att hon skulle kunna utmana norskorna med Therese Johaug i spetsen om den totala världscuptiteln. Så har det inte blivit.

Charlotte Kalla är visserligen fyra i den totala världscupen på sina 902 poäng. Men hon är långt ifrån de tre norskorna i topp; Therese Johaug (1644 poäng), Ingvild Flugstad Östberg (1552) och trean Heidi Weng (1221).

Men säsongen är långt ifrån över. Kanske kan det vända på hemmaplan i Falun, men Kalla utstrålar inte gott självförtroende dagen före lördagens 5-kilometerslopp i klassisk stil.

– Jag är osäker på vart jag står formmässigt. Jag känner mig sugen att tävla och göra mitt bästa. Som säsongen har sett ut har det ju varit norskorna som har varit otroligt starka så de får stå som favoriter, säger Kalla till Radiosporten.

Therese Johaug har ju varit överlägsen den här världscupvintern. Är det hopplöst att försöka slå henne, eller hur resonerar du?

– Nej, inte är det hopplöst eller omöjligt men hon har ju presterat helt suveränt och håller en otroligt hög nivå. Det är jätteimponerande att se henne åka, men vi har ju närmat oss henne.

Skiddrottningen Johaug och den under vintern formsökande Kalla är både konkurrenter och samtidigt goda vänner. Johaug hoppas och tror att Kalla kommer att göra bättre resultat under den sista tredjedelen av världscupen.

– Vi är väldigt goda väninnor. Vi pratar en hel del med varandra om det mesta. Vi utbyter erfarenheter och försöker stötta varandra, säger Johaug på fredagens pressträff inför världscuptävlingarna i Falun.

Och Kalla har i sin tur bara gott att säga om Johaug:

– Therese är verkligen en otroligt ödmjuk och go’ person. Vi har ju följts åt ända sedan vi var juniorer. De är väldigt välkomnande. Jag har fått vara med och träna med dem och de välkomnar mig att komma till Oslo och träna med dem. Hon är jättetrevlig, säger hon.

På lördagen kör damerna 5 km i klassisk stil, individuell start. Och på söndagen väntar masstart över 10 km i fri stil.

Radiosporten direktsänder i P4 på lördag från kl 11.32.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista