Mona Brorsson under tävlingarna i Östersund. Foto: Robert Henriksson/TT
Arkivbild: Mona Brorsson. Foto: Robert Henriksson/TT

Brorsson nosade på pallen – satte personbästa

0:30 min

Skidskytten Mona Brorsson var på väg mot en jättesensation i jaktstarten i Presque Isle, USA. Efter tredje skyttet var hon bara 15 sekunder från en pallplats. Men två bom på sista skyttet förstörde hennes fina tävlingsdag. Hon blev 17:e åkare i mål – nytt personbästa.

Mona Brorsson gick ut som 30:e åkare i jaktstarten, men klättrade rejält efter att ha skjutit felfritt på de tre första skjutstationerna. Medan övriga åkarna hade stora problem med kraftig vind och isande kyla (16 minusgrader) höll Brorsson nerverna i styr fram till sista skyttet.

Med en pallplats inom räckhåll så svek nerverna henne och det blev två bommar. Brorsson slutade på 17:e plats. Hennes tidigare personbästa i världscupen var en 23:e plats.

Tävlingen vanns av Gabriela Soukalova, Tjeckien. Men segern blev omdiskuterad. Hon gick ut först i jaktstarten, men gick ut lite för fort. Soukalova tjuvstartade med en sekund och stannade till direkt efter starten men fortsatte sedan att åka. Juryn valde dock att fria Soukalova i stället för att ge henne 30 sekunders strafftillägg.

Övriga svenska placeringar: Ingela Andersson 38, Emma Nilsson 49.

Damstafetten skulle ha körts på söndag, men på grund av kylan flyttas den fram till lördagen.

Sjukdom däckade svenska herrarna – läs om det här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista