Marcus Hellner var långt efter på 10 kilometer. Foto: Maja Suslin/TT
Marcus Hellner var långt efter på 10 kilometer. Foto: Maja Suslin/TT

Dubbelt ryskt i Falun

2:52 min

Ingen norsk på pallen – men väl två ryssar. Maxim Vylegzjanin och Alexander Bessmertnych var etta och två i herrarnas 10 km långa klassiska lopp i Falun.

Maxim Vylegzjanin och Alexander Bessmertnych ordnade en rysk dubbelseger i herrarnas klassiska millopp i Falun.

Det blev för ovanlighetens skull inga norrmän på pallen eftersom Maurice Manificat, Frankrike, lade beslag på tredjeplatsen.

Skidvärldscupens överlägsne ledare Martin Johnsrud Sundby fick nöja sig med en femteplats. Under sin karriär har han aldrig segrat i Falun och får vänta ytterligare på en framgång i VM-orten.

– Jag trodde att Sundby hade en växel till på sista varvet. Men det visade sig att han inte riktigt var i sitt bästa slag. Det kanske är så att formen börjar tryta. Det var en kul tävling, ryssarna tog för sig rejält och har kommit sakta men säkert under hela säsongen, säger säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Ingen lyckad svenskdag

Svenskarna hade som väntat inte mycket att säga till om. Jens Burman blev 24:a och Marcus Hellner 26:a.

– Jag hade hoppats att någon av svenskorna skulle vara lite längre fram, runt en 15:e plats. Det höll inte riktigt, men i och för sig, 10 km klassiskt är inte drömdistansen eller drömtekniken för Hellner. Burman gjorde ett relativt hyfsat lopp i alla fall, säger Torgny Mogren.

I morgon åker herrarna masstart i fristil – 15 km. Då är norske stjärnan Petter Northug med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista