Charlote Kalla under svenska skidspelen i Falun
Charlote Kalla under svenska skidspelen i Falun. Foto: TT Nyhetsbyrån

Guide: Världscuptävlingarna i Falun

Kan Charlotte Kalla ta första pallplatsen sedan i december? Och kan Martin Johnsrud Sundby ta första segern i ett enskilt lopp i Falun? Radiosporten ger er förutsättningarna inför dagens världscuptävlingar i Falun.

10 km masstart, fri stil, damer

Var: Falun
När: 11.32 i P4

Svenska chanser 

Denna distans borde passa Charlotte Kalla som hand i handske, men niondeplatsen på lördagen skapade nya frågetecken. Kalla har inte varit på pallen sedan femte december. Stina Nilsson, Maria Rydqvist och Ida Ingemarsdotter bör kunna vara topp-20.

Favoriter

Therese Johaug är solklar favorit, inte minst efter lördagens överlägsna seger. Ingvild Flugstad Östberg, Heidi Weng och Astrid Jacobsen gör förmodligen upp om andraplatsen. Men om det skulle bli en spurtstrid är det många som kan utmana Therese Johaug. Jessica Diggins från USA har varit stark i fristilslopp under säsongen.

Intressant fakta

Therese Johaug har vunnit 13 lopp den här vintern, båda tourerna och samtliga distanslopp utanför tour-sammanhang.
Charlotte Kalla är den, bland dagens aktiva, som har flest segrar på 10 km i fri stil. Sex gånger har hon vunnit distansen i världscupen, en gång på VM och en gång på OS. Men ingen svensk kvinna har vunnit ett världscuplopp i Falun.

15 km masstart, fri stil, herrar

Var: Falun
När: 14.30 i P4

Svenska chanser

Jens Burman var bästa svensk på lördagen, på en blygsam 24:e-plats. Men en masstart i fri stil ska passa Marcus Hellner bättre. Men att en svensk ska vara topp-10 känns avlägset.

Favoriter

Maurice Manificat var på pallen i klassisk stil under lördagen. I fri stil är han ännu bättre, han vann det senaste loppet över 15 km, i Nove Mesto i januari. Martin Johnsrud Sundby tillhör självklart också favoriterna, förmodligen är han revanschsugen efter femteplatsen på lördagen. Petter Northug vilade från det första loppet i Falun, för att ladda inför söndagens masstart.

Intressant fakta

Petter Northug blev VM-kung förra året och brukar trivas i Falun. Han har tio segrar på svensk mark, fler än i något annat land. Ingen har vunnit så många internationella lopp (världscup och VM) i Sverige. Om Northug är på pallen är det hans 81:a i världscupen, tangerat rekord i så fall (Björn Dählie har rekordet). Petter Northugs första VC-seger kom just i Falun, i mars 2006.

Martin Johnsrud Sundby har vunnit elva lopp i år, vilket är rekord. Men han har aldrig vunnit ett enskilt lopp i Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".