Therese Johaug
Therese Johaug jublar efter segern i Falun Foto: TT Nyhetsbyrån

Överlägsna Therese Johaug: ”Jag kan ju inte träna mindre…”

Therese Johaugs överlägsenhet i vinter: ”Lite tråkigt för sporten”
4:37 min

27-åriga Therese Johaug har 13 segrar i världscupen denna vinter inför söndagens masstart i Falun. Förutsägbart och tråkigt för sporten, tycker den svenska skidpubliken.

Skidpubliken, konkurrenterna och experterna är eniga: Therese Johaugs överlägsenhet när det gäller distanslopp i vinterns världscup imponerar något oerhört.

– Hon har ju presterat helt suveränt och håller en otroligt hög nivå, så det är jätteimponerande att se henne åka, säger Charlotte Kalla till Radiosporten.

Finländskan Kerttu Niskanen skrattar när Johaugs överlägsenhet kommer på tal under presskonferensen inför Svenska Skidspelen.

– Hon är så stark (haha), jag väntar på att min bästa dag ska komma och samtidigt kanske Therese får problem (haha), säger Niskanen.

– Ja, jag vet faktiskt inte vad jag ska säga om henne (Johaug), säger Alexandra Sömskar, en av skidentusiasterna som har kommit till Falun för att följa tävlingarna på plats och som Radiosporten talade med under lördagen.

– Det är imponerande på ett vis, men det är tråkigt för sporten, tillägger Sömskar som är kusin med landslagsåkaren Linn Sömskar.

– Lite väl tråkigt att det bara är de (Norge), men vad ska man göra åt det?

 Ja, vad ska man göra åt det?

– Ja, vad ska man göra. Träna mer, Sverige! Och alla andra.

Johaug själv då? Har hon förståelse för att många kan tycka det är trist och förutsägbart att hon vinner så ofta och i så överlägsen stil?

– Jag är ju ute efter att utveckla mig själv och bli ännu bättre, sen får de andra göra sitt jobb för att bli ännu bättre. Jag inser ju att det inte blev så mycket spänning förra helgen i Holmenkollen, men jag kan ju inte träna mindre, säger Johaug.

Charlotte Kalla slutade nia under lördagens 5-kilometerslopp, slagen med 50 sekunder av Johaug. Frågan är hur hon ser på konkurrensen med den 27-åriga norskan, känns det rentav hopplöst att försöka slå henne denna vinter?

– Nej, inte är det hopplöst eller omöjligt… Vi har ju närmat oss henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".