Damernas masstart på 10 km i Falun. Foto: TT
Damernas masstart på 10 km i Falun. Foto: TT

Johaug tog 14:e segern – Rydqvist imponerade

1:13 min

Therese Johaug fortsätter att dominera i världscupen. Den norska skiddrottningen krossade motståndet på 10 kilometer fri stil.

Maria Rydqvist blev bästa svenska när hon spurtade sig till en femte plats.

Therese Johaug malde ner motståndet i Falun och tog sin 14:e seger för säsongen. Som så många gånger tidigare i vinter drog hon upp ett högt tempo direkt i masstartsloppet och till slut var det bara landslagskollegan Heidi Weng som orkade hänga med.

Charlotte Kalla låg med i tätklungan den första kilometern, men tappade rejält i klättringen uppför den fruktade ”mördarbacken”.

Efter åtta kilometer tvingades även Heidi Weng släppa Johaugs rygg och Johaug kunde åka in på upploppet i ensamt majestät.

Bakom Johaug utkämpades en hård spurtstrid om femteplatsen mellan Ragnhild Haga och Maria Rydqvist som svenskan vann.

– Jag kände mig pigg på sista varvet i mördarbacken så då var det bara att köra, jag är väldigt glad och det känns otroligt skönt att få till det här loppet, säger Maria Rydqvist.

Charlotte Kalla slutade på en sjunde plats och efter loppet ville hon inte stanna till vid Radiosportens mikrofon.

– Hon (Kalla) är inte i sitt bästa slag och så är det i bland, hon kommer igen. Det är upp och ner och så är det för oss alla, säger Maria Rydqvist.

För Ida Ingemarsdotter blev det en 15:e plats efter att hon snöpligt kört fast bland andra åkare.

– In i sprintbacken innan varvningen fastande jag och det är som när bilen får motorstopp i backe, det kostar mycket energi och det är lätt att bli stressad. Klungan sprack och det är lite surt att inte kunna gå med i klungan där Maria och Charlotte var, säger Ida Ingemarsdotter.


RESULTAT 10 kilometer fri stil masstart

1. Therese Johaug, Norge
2. Heidi Weng, Norge +8,8
3. Astrid Jacobsen Uhrenholdt, Norge +13,9
––-
5. Maria Rydqvist +33,2
7. Charlotte Kalla +34,0
15. Ida Ingemarsdotter +46,3
23. Linn Sömskar +1.11,8
24. Anna Haag +1.13,1
26. Jennie Öberg +1.17,6

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista