Charlotte Kalla besviken efter sjundeplatsen i Falun. Foto: Maja Suslin/TT
Charlotte Kalla besviken efter sjundeplatsen i Falun. Foto: Maja Suslin/TT Foto: Maja Suslin/TT

Besviken Kalla lämnade mixade zonen efter sjundeplatsen

2:01 min

Charlotte Kalla slutade sjua på favoritdistansen 10 kilometer fri stil i Falun. Efter tävlingen gjorde hon ett par korta intervjuer innan hon lämnade den mixade zonen.

Pallplatserna lyser med sin frånvaro för Charlotte Kalla den här säsongen. Senast hon var på pallen i en världscuptävling var i början av december.

När skidstjärnorna återvände till fjolårets VM-stad Falun slutade det med en nionde och en sjunde plats för Kalla.

Efter söndagens masstart på 10 kilometer fri stil var 28-åringen mycket besviken och lämnade den mixade zonen, ett agerande som Radiosportens skidexpert Torgny Mogren ställer sig kritisk till.

– Om man har gjort ett dåligt lopp så lär man i alla fall kunna ställa upp på en intervju och delge sändande bolag som står och bevakar någonting som alla vill se och höra, då måste man nästan ställa upp och ge i alla fall en liten kommentar oavsett om man är sur eller besviken, det ingår i jobbet, säger Torgny Mogren.

Men den svenske förbundskaptenen Rikard Grip försvarar Charlotte Kalla.

– Charlotte är en fruktansvärt skicklig skidåkare och vi har oerhört höga förväntningar på henne utifrån de fantastiska resultat hon har presterat i tidigare mästerskap. Det här är en annan typ av säsong och hon har tränat väldigt hårt och belastat kroppen tufft. Hon har åkt väldigt mycket tävlingar och det är ett helt annat upplägg än tidigare år, säger han.

Hon valde att inte prata med Radiosporten efter loppet idag, vad beror det på?

– Det handlar om en totalbild. Det blir till slut att man hamnar i ett ekorrhjul, där man inte har några svar att ge och det ger ingenting för varken henne eller någon annan. Då måste vi ta ett aktivt beslut att låta henne vara ifred, säger Rickard Grip och fortsätter:

– Har vi dåliga dagar på jobbet så mår vi inte bra. Skulle jag får hundratusen frågor på hur det känns och hur det är då, så skulle jag också tycka att det var j-kligt segt. Det gäller att ha respekt för individen och de måste få lugn och ro och samla sina tankar.

Du nämnde tidigare att hon har haft ett annat träningsupplägg den här säsongen, finns det risk för att hon har drabbats av så kallad överträning?

– Nej, det kan jag inte säga något om. Jag tror inte att det är en liten del, utan vi måste lägga ihop alla pusselbitar och bygga den stora bilden utav helheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista