Arkiv: Pernilla Winberg jublar i OS i Sotji 2014.
Arkiv: Pernilla Winberg jublar i OS i Sotji 2014. Foto: TT Nyhetsbyrån

Damkronorna tog tredje raka

Jenni Asserholt: ”Roligt att se att jobbet lönat sig”
2:21 min

Det blev full pott för Damkronorna i fyrnationsturneringen i Oskarshamn. Efter segrar mot Tyskland och Finland blev det även seger mot Ryssland på söndagen.

Damkronorna vann mot Ryssland i Oskarshamn med 3-2 och säkrade därmed segern i fyrnationsturneringen. 

– Det är riktigt roligt att se att det jobb som vi har gjort i ett par år har lönat sig. Vi spelade riktigt bra mot Finland i går och mot Ryssland i dag. Vi tog över mer och mer, och fick utdelning i powerplay i dag, säger skadade Jenni Asserholt, som finns med i ledarstaben just nu, till Radiosporten.

Inför 1 140 personer i Oskarshamn gjorde gårdagens hattrick-hjälte mot Finland, Lisa Johansson, ett av de svenska målen. Hennes fullträff var Sveriges andra i matchen efter att Hanna Sköld gett Damkronorna ledningen i spel fem mot fyra.

I den tredje perioden kom Ryssland närmare genom Olga Sosinas reducering. Men Pernilla Winbergs powerplay-mål (spel fem mot fyra) fem minuter från slutet blev avgörande.

3-1 blev 3-2 med knappt tre minuter kvar då Tatjana Burina reducerade för ryskorna igen, men Damkronorna kunde hålla ut och ta tredje raka segern i fyrnationsturneringen.

Jenni Asserholt är en av många skadade Damkronor, men det finns fortfarande chans till spel i VM i Kanada som avgörs 28 mars till 4 april.

– Prognosen som den känns just nu är god. Men jag går fortfarande i min stövel, så att säga, är fortfarande fixerad i fotleden. Lite tidigt att säga hur det ser ut för mina VM-chanser, säger hon.

I de två tidigare matcherna slog Damkronorna Tyskland med 2-0, och bröt en tung svit mot Finland med sin 4-1-seger.


MATCHFAKTA

Sverige-Ryssland 3-2 (0-0, 2-0, 1-2)  

Andra perioden: 1-0 (11.04) Hanna Sköld (Anna Kjellbin) spel fem mot fyra, 2-0 (16.31) Lisa Johansson (Fanny Rask).

Tredje perioden: 2-1 (2.08) Olga Sosina (Valeria Pavlova), 3-1 (15.21) Pernilla Winberg (Emilia Ramboldt, Anna Kjellbin) spel fem mot fyra, 3-2 (17.20) Tatjana BurinTatjana Burinaa (Anna Sjukina) spel fem mot fyra.

Skott: 25-30 (8-11, 11-4, 6-15).

Utv, Sverige: 4x2. Ryssland: 7x2.

Domare: Gabriella Gran, Sverige.

Publik: 1 140.


SLUTTABELL

1. Sverige 6 poäng 
2. Finland 4 p 
3. Ryssland, 2 
4. Tyskland 0

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".