Brasilianska soldater sätter upp varningsskyltar om Zikaviruset. Foto: Silvia Izquierdo/TT
Brasilianska soldater sätter upp varningsskyltar om Zikaviruset. Foto: Silvia Izquierdo/TT Foto: Silvia Izquierdo

Zikaviruset skapar global OS-debatt

9:10 min

Läkarexpertis, idrottsledare och tusentals idrottare följer nu med stort intresse alla nyheter om det utbredda zikaviruset. Men Gunilla Lindberg i IOK vill stilla oron.

I takt med att allt fler personer nu drabbas av zikaviruset i Syd- och Mellanamerika ställs också frågan om sommarens OS i Rio de Janeiro borde arrangeras någon annanstans, eller åtminstone flyttas fram i tid.

En halv miljon OS-turister förväntas komma till Rio de Janeiro i sommar för att se drygt 10 000 deltagande idrottare från mer än 200 länder. När alla sedan ska resa hem finns det många som ser risken med att smittan sprids snabbt över hela världen.

En av dem som nu tror att det kan bli aktuellt med att flytta på OS i Rio i sommar är Leif Yttergren, docent i idrottshistoria på GIH i Stockholm.

- Från att ha varit några mygstick i Rio är detta på väg att bli en jättehändelse, där vi ser ett scenario att OS kanske måste flytta. Det såg inte jag för några veckor sedan, säger Yttergren.

Lee Eagle som är lärare på New York University och som studerat beslutsfattande inom sportvärlden ser ett problem utöver smittorisken. Han tycker att det finns en tydlig ekonomisk anledning till att stoppa spelen i Rio.

- Brasilien har inte råd att både ta hand om ett OS och med kraft bekämpa viruset, säger Eagle.

Redan nu genomförs OS-relaterade tävlingar på plats i Brasilien, bland annat i simhopp.

- Jag har förberett mig genom att ha länsat deras förråd. Jag är medveten, men inte orolig för att åka, säger Daniella Nero, som efter denna veckas simhoppstävlingar i Rio hoppas kunna kvala in till OS i augusti.

- Jag följer mina tränares råd, jag känner mig trygg med att åka.

Drygt 10 000 deltagare väntas till OS, men alla verkar inte lika entusiastiska som Daniella Nero. I USA funderar damlandslagets berömda fotbollsmålvakt Hope Solo på att stanna hemma om laget kvalificerar sig till OS.

Gunilla Lindberg är ledamot i den internationella olympiska kommittén , och betonar att det är frivilligt att delta i spelen.

Det finns en möjlighet att ställa in ett OS. Så skedde 1940 och 1944 på grund av andra världskriget, men det har aldrig ställts in på grund av smittorisker tidigare, och det verkar inte bli fallet nu heller.

-Datumet i augusti i Rio ligger fast, säger Gunilla Lindberg, som ser relativt ljust på framtiden eftersom Brasilien är på väg mot en årstid då myggorna inte alls frodas lika mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista