Foto: Pontus Lundahl / TT
Sveriges Douglas Lindelöw på hästen Casello vid ryttar EM i Aachen, Tyskland. Foto: Pontus Lundahl / TT

Toppryttaren Lindelöw frias

Friad, men skadan är skedd.

Ryttarstjärnan Douglas Lindelöw kan ha missat världscupfinalen i Göteborg på grund av sitt eget förbund.
– Det är svårt att känna någon glädje, säger han.

Riksidrottsnämnden körde över ridsportförbundets disciplinnämnd och friade Lindelöw från anklagelserna att han skulle ha hanterat en unghäst illa under tävlingar i Helsingborg i september förra året. Disciplinnämnden ville stänga av honom i två månader.

Lindelöw överklagade domen, men innan avstängningen sköts upp, hann han missa en deltävling i världscupen. Nu slutade han två platser från en finalplats i Göteborg i påsk.

– Jag känner mig framförallt lättad och det är en form av upprättelse. Nu kan jag lägga det bakom mig och det känns bra att kunna fokusera på framtiden i stället, men det är svårt att känna någon glädje. Det här har orsakat så stor skada för mig, säger han till tidningenridsport.se.

Han är rädd för att synen på honom som ryttare och hästmänniska kan ha ändrats efter de anklagelser som riktades mot honom.

Lindelöw hävdade omedelbart att han ansåg sig felaktig behandlat och han har trott på en friande dom från Riksidrottsnämnden.

– Om man ser på det utifrån känns det hela ganska uppenbart och jag trodde mer på ett friande beslut redan i disciplinnämnden. Man borde se över hur sådana här ärenden hanteras. Om det är så enkelt att förstöra så pass mycket för någon borde fler vara oroliga för vad som kan hända framöver, säger han.

Riksidrottsnämnden betonar i sin dom att den inte kunnat finna några bevis. Vid sin bedömning har nämnden bland annat beaktat hur hästen agerade under och efter tävlingsritt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista