IAAF-ordföranden Sebastian Coe
IAAF-ordföranden Sebastian Coe. Foto: TT Nyhetsbyrån

IAAF-ordföranden: Kenya kan stängas av

Toralf Nilsson: ”Helt i linje med det arbete som redan inletts”
0:56 min

Stormakten i friidrott, Kenya, kan bli avstängd från OS om man inte sköter antidopningsarbetet. Det säger IAAF-ordföranden Sebastian Coe i en tv-intervju.

– Jag vet att antidopningsbyrån Wada följer Kenyas nationella antidopningsbyrå noggrant, och även vi följer processen. Vi måste vara pro-aktiva mot de länder som skadar friidrottens rykte. Det kan innebära att vi måste stänga av dem från VM eller OS, säger Coe.

Toralf Nilsson som är tillförordnad ordförande i Svenska friidrottsförbundet säger att Coes uttalande är helt i linje med arbetet att komma till rätta med dopningsproblematiken.

– Att ta den här typen av beslut kopplat till nationsförbund ger väldigt starka signaler, säger han till Radiosporten.

Kenya tog flest medaljer av alla nationer vid VM i Peking i fjol. Landet har haft mer än 40 dopningsfall inom friidrotten de senaste tre åren.

Just nu utreds även anklagelserna mot Isaac Mwangi, vd för Kenyas friidrottsförbund, som sägs ha erbjudit dopningsavstängda löpare kortare avstängningar mot betalning.

Från kenyanskt håll finns en oro för att landets friidrottare stängs av.

– Min känsla är att de (IAAF) förbereder en avstängning för oss... Om de kan stänga av Ryssland, vad är så speciellt med Kenya?", säger Barnaba Korir, som sitter i det kenyanska friidrottsförbundets exekutivkommitté.

Rysk friidrott är avstängd från internationellt deltagande sedan avslöjandet om systematisk dopning och att misstankar finns om att dopade kunnat betala friidrottshöjdare för att slippa avstängningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".