Foto: TT och SR
River Radamus är ett namn att lägga på minnet enligt Radiosportens Martin Marhlo. Foto: TT och SR

Rapport från ungdoms-OS: ”Ett namn att lägga på minnet”

3:24 min

Under onsdagen var det lite stolpe ut för Sverige med uråkning i storslalom, alltför många missade skott i skidskyttet och med fall i skridskotävlingen. Men annars har det varit en succéartad inledningen för Sverige på ungdoms-OS där de aktiva är mellan 15 och 18 år gamla. Två guld, ett silver och ett brons är facit hittills och under torsdagen väntar fler medaljer.

Något medaljmål finns inte från svensk sida utan meningen med ett ungdoms-OS är något annat, säger Mårten Fredriksson som är en av Sveriges två truppledare.

– Självklart är det roligt med medaljer men målet med att komma hit är göra bästa möjliga prestation och lära sig att tävla på den här nivån.

Barnen i Lillehammers skolor har fått ledigt och förgyller tävlingarna. De har blivit tillsagda vilka lag de ska heja på och har fått ländernas flaggor målade på kinderna. Några håller på Sydkorea, några på Polen och några på Sverige.

– Hej goda grannar, ropar barnen i Radiosportens mikrofon. Heja Sverige, heja Sverige, heja Zlatan!

Namn att lägga på minnet hittills under ungdoms-OS är River Radamus från USA. Den amerikanske utförsåkaren tog idag sitt tredje guld när han vann herrarnas storslalom. 18-åringen från Colorado har tidigare i veckan tagit guld i både super-G och i kombinationstävlingen. River Radamus var namnet.

Och kanske kommer vi framöver att höra mer om Daniel Mayhew. Han är 17 år kommer från Jamaica och tävlar i bob. Enmansbob. Trots att han började för bara elva månader sen kvalificerade han sig för ungdoms-OS och satsar nu för fullt mot stora OS. Jamaica har stolta bob-traditioner men det har ju gått ett tag sen Cool runnings-gänget 1988. Daniel Mayhew är Jamaicas framtidshopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista