Bollnäs möter Edsbyn i kvartsfinal.
Bollnäs möter Edsbyn i kvartsfinal. Foto: Ulf Palm/TT

Hett Hälsingederby i bandyns kvartsfinal: ”Blir inte i tre raka”

7:24 min

I dag inleds slutspelet i bandy med flera spännande matcher, bland annat det heta Hälsingederbyt mellan serietrean Bollnäs och sjuan Edsbyn.

Efter den sista slutspelsomgången i veckan valde elitserietränarna kvartsfinalmotståndare direkt i Sportextra. 

Serietrean Bollnäs valde sjuan Edsbyn i kvartsfinalen som spelas i bäst av fem matcher. Ett riktigt klassikermöte.

– Vi är ju grannar, det blir lite reser och otroligt inspirerande matcher. Det är sällan man får chansen att spela sådana matcher, sa Bollnäs tränare Joakim Forslund i direktsändningen.

Radiosportens bandyreporter Per Kahl försöker se in i spåkulan och ge sin bedömning av kvartsfinalerna.

Bollnäs-Edsbyn:

Vad tror du om det heta Hälsingederbyt, har formstarka Bollnäs fördel?

Bollnäs är i väldigt god form har inte förlorat sedan 9 december, och har 15 matcher utan förlust och 12 raka segrar. Mot Edsbyn har Bollnäs en vinst och en oavgjord den här säsongen. Statistiskt talar allt för Bollnäs men detta är derby med allt vad det innebär. Jag tror att Bollnäs går till semifinal men det blir inte i tre raka matcher.


Villa Lidköping-Vetlanda:

Kan Vetlanda skicka ut serietvåan från SM-slutspelet? Hur viktigt är det att Magnus Muhrén är tillbaka för Villa?

Klar fördel Villa även om Vetlanda visat bra form mot slutet av säsongen. Lagen vann var sin match i serien båda på bortaplan. Vetlanda måste få allt att stämma för att rubba Villa, det gäller att hitta den positiva känslan från senaste mötet i Lidköping där Vetlanda vände och vann.

Per Kahl om Muhréns inverkan, och vilket lag som går vidare:

Magnus Muhrén har så mycket rutin och är en så skicklig spelare att han kan få avgörande betydelse för Villa. Men kom ihåg att Muhréns viktigaste roll i Villa är den som assisterande tränare med uppgift att ge laget ett mer genomarbetat spel. Villa tar sig till semifinal.    


Sandviken-Hammarby:

Hur stort avbräck är det för Sandviken att Christoffer Edlund har hjärnskakning och ser ut att missa åtminstone lördagens match?

Sandviken-Hammarby är den på papperet jämnaste kvartsfinalserien, där många tror att det skall bli fem matcher. Det som talar emot är Hammarbys usla form två oavgjorda och fyra förluster på seriens sex sista omgångar. Om Hammarby har hittat formen och skakat av sig turbulensen efter tränarbytet, och kan ta den här matchserien till en femte match så kan Edlunds frånvaro vara det som tippar över fördelen till Hammarby. 

Mitt tips blir ändå att Sandviken klarar detta oavsett om Edlund hinner bli spelklar eller ej.


Västerås-Vänersborg:

Har Vänersborg någon chans att skrälla mot regerande mästarna Västerås?

För två år sedan skrämde Vänersborg vettet ut Västerås i motsvarande läge och ledde med 2-0 i matcher innan Västerås vände. Den här säsongen har Vänersborg mest plockat poäng mot lag som är sämre i tabellen. Västerås vann båda matcherna i serien och Vänersborgstränaren Stefan Karlsson får plocka fram en överraskning ur bakfickan om inte det skall bli tre raka Västerås-segrar.


Lyssna på tränarnas motiveringar i ljudklippet ovanför.

SM-kvartsfinalerna:

Villa Lidköping - Vetlanda (lördag kl.17.00)
Bollnäs - Edsbyn (lördag kl.17.00)
Sandviken - Hammarby (lördag kl.20.00)
Västerås - Vänersborg (söndag kl. 13.45)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista