Henrik Harlaut Emma Dahlström och Jesper Tjäder
Henrik Harlaut Emma Dahlström och Jesper Tjäder Foto: Svenska freeskilandslaget

Svenska framgångar i kommande OS-backen

2:20 min

Det svenska freeski- och snowboardlandslaget befinner sig just nu i 2018 års OS-stad - Pyeongchang i Sydkorea, där världscupstävlingar i slopestyle avgörs i helgen.

De svenska åkarna har imponerat under kvalet. Jesper Tjäder vann herrarnas kval på skidsidan och där är även Henrik Harlaut vidare till final.

Emma Dahlström är också i final, trots problem under träningsåken i den lite udda utformade backen.

– Jag tyckte inte själv att mitt åk var så pass bra. Men det visade sig att många av tjejerna har haft svårt att anpassa sig till banan, säger hon och fortsätter:

– I finalen, om vädret tillåter och jag sätter ner allt så har jag absolut chans att ställa mig på toppen. En pallplats skulle jag vara nöjd med.

För Jesper Tjäder och Henrik Harlaut är banans utformning däremot en fördel. Det menar i alla fall Olle Danielsson, sportchef för freeski-landslaget, och som ser stora chanser till framskjutna placeringar i finalen.

– Den här banan är byggd på ett sådant sätt att det gynnar kreativitet, vilket både Johan och Henrik har. De kan hitta intressanta vägar ned och det appellerade på domarna i kvalet, säger Danielsson.

På snowboardsidan stod Måns Hedberg för en bragdartad insats när han tog sig vidare från kvalet efter två och en halv månads skadefrånvaro, och endast två veckors träning på snö.

Mindre positivt för svensk del var att freeskiåkaren Oscar Wester landade snett under ett träningsåk och skadade främre korsbandet i vänster knä.

Säsongen över för Wester och runt nio månaders rehabträning väntar. Men OS-satsningen till 2018 ska inte vara i fara. Väl där kommer han vara en av kandidaterna att räkna med.

Detsamma gäller även för Emma Dahlström.

– Man kan känna att ett OS är på gång här, folk verkar förväntansfulla.

Får vi se dig kämpa om pallplatserna då med?

– Ja, det är ju det som är drömmen. Jag hoppas att det kommer ske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista