Sveriges Amanda Zahui under korgen mot Spanien
Sveriges Amanda Zahui under korgen mot Spanien i EM-kvalet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Måstematch mot Finland: ”Vill vara extremt aggressiva”

2:35 min

Sveriges basketdamer är skadedrabbat men piskat att vinna. Och det stort när man EM-kvalspelar borta mot Finland i Helsingfors under lördagen.

Förutsättningarna inför matchen är att Sverige måste vinna mot Finland för att kunna ha någon chans att nå EM-slutspelet 2017.

Förlusten mot Spanien med 23 poäng i den första EM-kvalmatchen måste nu kvittas med en liknande segermarginal mot Finland.

– Det är en måstematch. Men vi vill definitivt ha kul och kunna spela avslappnat utan för mycket press. Det är så vi har tränat, och den inställningen vi har till matchen. Vi vill bevisa för oss själva och de runt omkring att vi är ett lag att räkna med efter den stora förlusten mot Spanien. Vi vill vara extremt aggressiva i både offensiven och i defensiven. Vi ska försöka ta kontroll så tidigt som möjligt, säger Amanda Zahui till Radiosporten.

Det är ett skadedrabbat Sverige som spelar imorgon. Borta är exempelvis viktiga spelare som Louice Halvarsson, Ashley Key och Josefine Westerberg.

Systrarna Elin och Frida Eldebrink, Amanda Zahui, Farhyia Abdi och Anna Barthold kommer tillsammans med Binta Drammeh att få dra ett tungt lass.

– Vi går in för att vinna, och måste egentligen vinna med stor marginal. Men vi fokuserar på att vinna matchen, sen får vi se hur resultatet blir. Jag var väldigt tveksam till spel. Men nu när jag är här så känns det som det rätta beslutet, och det ska bli fantastiskt kul att spela i morgon, säger 36-åriga Anna Barthold, som spelar sin 123:e landskamp i dag, till Radiosporten.

Det finns nio EM-kval grupper. Gruppettorna och dom sex bästa grupptvåorna går till slutspelet i Tjeckien.

Matchen startar 13.00 svensk tid. Från 14.00 blir det direktrapporter i Sportextra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista