Hanna Falk
Hanna Falk Foto: TT Nyhetsbyrån

Falk bästa svensk i Lahtis

0:58 min

Det blev ingen riktigt lyckad svenskdag i finska Lahtis när sprinten i fristil avgjordes. Inga herrar till semifinal, Stina Nilsson missade även hon en final när Hanna Falk blev bästa svenska.

Hanna Falk stod för den bästa svenska prestationen när världscupsprinten i fristil i finska Lahtis avgjordes under lördagen.

Svenskan lyckades ta sig till final, där hon i början försökte med en offensiv åkning som straffade sig. I mål var hon 18 sekunder efter segrande norskan Maiken Caspersen Falla, som vann före amerikanskan Jessica Diggins och norska Heidi Weing.

– Sista backen var tung. Mycket mjölksyra i benen och det tog stopp där. Jag försökte vara offensiv i sista backen och ta position men det lyckades inte så bra och det tog stopp. Men jag är nöjd över att ha kört fyra lopp i dag och fått testa kommande VM-bana, säger Falk till Radiosporten.

Sviten tog slut för Nilsson

Efter femton raka sprintfinaler i världscupen tog sviten slut för Stina Nilsson.

Hon slogs ut i semifinal och blev åtta i finländska Lahtis.

– Det var svårt, jag fick inte så mycket att stämma. Det snöade ganska mycket så det fanns bara ett idealspår. Jag hamnade utanför det för många gånger. Det var svårkört... Det var lurigt i dag, säger Nilsson till Radiosporten.

Ingen av de svenska herrarna lyckades att ta sig längre än till kvartsfinal. Närmast vidare avancemang var Teodor Peterson som var en hundradel för långsam på upploppet. 

Trippelt norskt på herrsidan

Johan Edin hade ett bra läge i sin kvartsfinal, men var inblandad i en jättekrock som fällde fyra åkare i den sista kurvan.

Emil Jönsson, som var tillbaka och tävlade efter att ha dragits med luftrörsproblem sedan Tour de Ski, räckte inte heller till. 

– Det jag tänkte innan var att det skulle kännas tungt. Jag har ju inte tränat på en månad. Man har ju hoppet att det kanske skulle kännas bra. Men jag kände tidigt att det inte går att vara på den här nivån om man inte förberett sig ordentligt. Jag är bara här av två anledningar. Ett är att titta på hur VM-banan ser ut, och två att luftrören skulle klara av en prolog och lite heat, säger Jönsson till Radiosporten.

Federico Pellegrino misslyckades att säkra sprintcupstiteln på herrsidan. Italienaren blev fyra bakom en helnorsk prispall.

Vann gjorde vinterns genombrottsman Emil Iversen före Finn Haagen Krogh. Trea slutade Petter Northug.

Lyssna på flera svenska röster efter sprinten i Lahtis när nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista