Binta Drammeh och Anna Barthold hade det tufft mot finskorna.
Binta Drammeh och Anna Barthold hade det tufft mot finskorna. Foto: / TT

EM-drömmen lever trots svag svensk insats

2:05 min

EM-hoppet lever för basketlandslaget.

Det är det bästa man kan säga om kvalsegern mot Finland.

Sverige spelade inte alls bra, men vann med ett nödrop.

– Jag känner och ser att det inte finns harmoni i laget, säger Radiosportens expert Nina Baresso.

Det har hänt mycket i landslaget det senaste halvåret. Amanda Zahui och Farhiya Abdi har tackat ja till spel igen, förbundskaptenen Jurgita Kausaite är ny och har dessutom drabbats av en hel drös skadeåterbud inför EM-kvalmatcherna mot Finland och Spanien.

Radiosportens expert Nina Baresso följde matchen på plats i Helsingfors och är oroad.

– Jag tycker inte att Amanda och Farhiya kommit in i laget som man önskat. Det är coachens uppgift att få ihop laget tillsammans med dem, så att de får trygghet i spelet och spelar tillsammans och litar på varandra, säger Baresso.

Sverige fick inte alls spelet att stämma. Det var hafsigt, ostrukturerat, stillastående, utan skärpa i avsluten - och efter en blek första halvlek ledde hemmalaget med 28-25. 

– Segern satt hårt inne eftersom vi inte fick flowet som vi vill ha i anfallet. Vi har bara tränat ihop några få dagar tillsamamns, får vi mer tid spela ihop oss tror jag det kommer se bättre ut, säger Anna Barthold till Radiosporten.

Det blev en aning bättre efter paus. Med Amanda Zahui i spetsen gjorde Sverige på kort tid åtta raka poäng och såg ut att koppla ett litet grepp.

Men så föll Sverige tillbaka till gamla synder, och efter tre perioder stod det 43-43. Så långt hade Farhiya Abdi fått mest speltid av alla svenskor, men bara satt två av tolv skott.

Seger var närmast ett måste för att hålla EM-drömmen vid liv, så det gällde för svenskorna att hantera pressen och gilla rysarläget i slutperioden.

Det gjorde man.

Abdis hittade äntligen rätt igen när hennes sjätte poäng i matchen betydde 53-49 med ett par minuter kvar. Sedan dödade Elin Eldebrink matchen med ytterligare två poäng.

Veteranen Anna Barthold blev till slut poängbäst (14) i sin 123:e och näst sista landskamp. Sverige vann med 59-49.

– Skönt att ha vinsten i bagaget när vi möter Spanien. Förhoppningsvis kan vi spela ut i den matchen, har Spanien en dålig dag och vi en riktigt bra dag kan vi slå Spanien, säger Barthold.

Spanien väntar härnäst på onsdag på bortaplan. Spanien slog Sverige i förra mötet i Södertälje med 23 poäng. Sen avgörs EM-kvalet mot Finland i höst. 

– Jag tror inte Sverige har någon chans mot Spanien, de är för starka. Men kan vi få ihop spelet och harmonin tror jag vi slår Finland på hemmaplan. Helst med mer än 15 poäng, säger Baresso.

För att nå EM i Tjeckien behöver Sverige bli en av de sex bästa grupptvåorna.


Finland-Sverige 49-59 (14-14, 14-11, 15-18, 6-16)

Finland: Linda Lehtoranta 12, Dionne Pounds 12, Heta Korpivaara 9, Helmi Tulonen 4, Tiina Sten 4, Henna Salomaa 3, Minna Sten 3, Krista Gross 2. Sverige: Anna Barthold 14, Elin Eldebrink 11, Amanda Zahui 11, Frida Eldebrink 10, Farhiya Abdi 8, Binta Drammeh 2, Tanya Massamba 2, Frida Aili.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista