Foto: TT
Therese Johaug. Foto: Maja Suslin/TT

Johaug överlägsen – närmar sig Björgens rekord

1:32 min

Norska Therese Johaug tog en överlägsen seger i damernas skiathlon i världscupen i Lahtis. Det var Johaugs 15:e seger för säsongen och hon jagar Marit Björgens rekord med 17 segrar under en och samma säsong, rapporterar SVT.

Redan efter tre minuter tog Johaug kommandot och åkte i ensamt majestät i täten under stora delar av loppet. Den enda som kom i närheten, även om det inte var särskilt nära, var landsmaninnan Heidi Weng som kom i mål 1,05 efter Johaug.

Kampen om tredjeplatsen var jämnare den gick till slut även den till en norska. Ingvild Flugstad Östeberg körde in på bronsplatsen 1,32 efter suveräna Johaug.

Radiosportens expert Torgny Mogren är orolig för norska dominansen.

– Norge är lite för överlägsna och även norrmännen är rädda för att deras överlägsenhet ska ta död på sporten. Vi får se det här året som norska året. Men det kan svänga fort och nästa år är det mästerskap och då hoppas jag Sverige gör som de brukar göra, att pricka formen, säger Mogren som minns att svenska herråkarna var lika överlägsna i skidvärlden när han själv var aktiv.

– Det hände titt som tätt i mitten av 80-talet, då var det samma dominans från svenska herrlaget, vi var 6 till 8 bland de tio bästa emellanåt på världscupen, säger Mogren.

– Då var det var frustration i övriga nationerna att vi var så dominanta.

Stina Nilsson blev bästa svenska och körde in på plats 16, 2,28 efter vinnaren. Maria Rydqvist blev 18:e åkare efter att ha vurpat två gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista