Förbundskapten Rikard Grip och VC-tävlingar i Lahtis
Förbundskapten Rikard Grip och VC-tävlingar i Lahtis Foto: TT Nyhetsbyrån

Skidkaptenen: ”Kan bli väldigt roligt i VM”

3:56 min

Världscuphelgen i Lahtis är över, och den svenske förbundskaptenen Rikard Grip är optimistisk inför VM som avgörs på banorna nästa år.

Det blev inga stora svenska framgångar i nästa års VM-ort, Lahtis. Bästa svenska placering blev Hanna Falks sjätteplats i sprinten.

Men förbundskapten Rikard Grip ser positivt på erfarenheterna från banorna inför världsmästerskapet nästa år. 

– Vi fick med oss många värdefulla lärdomar som vi kan ta vidare. Det har skapat en bra motivation för oss att fortsätta göra ett bra jobb till sommaren för att verkligen kunna vara med och utmana när det blir VM här, säger förbundskaptenen Rikard Grip till Radiosporten.

Den trånga banan på sprinten vållade en del problem för åkarna, och Grip säger att det är extra viktigt att vara bra placerad inför avslutningen.

– I sprinten så ser man ju att det är väldigt tajt och tuff. Just nu är det ju lite trångt men man ska bredda banorna och fortsätta utveckla det. Men det blir väldigt viktigt med positioneringen in på stadion, för det kommer att gå fort och det finns inte jättemycket att jobba på där inne.

”Först det breda”

Förbundskaptenen tonar dock ner vikten av att gräva ner sig i detaljer på banornas utformning.

– Vi får diskutera om det finns några specifika detaljer att jobba med utifrån hur banorna ser ut. Men det är väldigt viktigt att titta i en helhetsbild, vad vi ska jobba med och utveckla får våra åkare ur ett större perspektiv. Först det breda, sen så kanske vi spetsar in oss på små detaljer som vi kan göra här i Lahtis.

Grip säger att åkarna har gett honom en bra respons på banorna efter tävlingarna. Och han ger ett konkret exempel på vilka som varit nöjda.

– Jag har fått många positiva signaler från åkare som känner att banorna passar dem bra, och det är oerhört viktigt att de har en god känsla själva. Bland annat kände tjejerna efter sprinten att det här kan passa oss och bli väldigt roligt i VM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista