Foto: Martin Marhlo/SR
Maskoten under ungdoms-OS i Lillehammer. Foto: Martin Marhlo/SR

Juniorsporten på Ungdoms-OS i Norge

12 min

Det vimlar av juniorstjärnor i Sverige just nu och just den här veckan har det varit väldigt många framgångar för de stora svenska framtidshoppen.

Den här veckan har det pratats om ungdomsvärldsrekord i stavhopp, junioreuroparekord på 800 meter och guldmedaljer på Ungdoms-OS i Lillehammer för Sverige.

Under den stora Globengalan i friidrott i onsdags var det två väldigt lovande svenska friidrottare stod för två av de bästa insatserna. Andreas Kramer sprang på nytt Europarekord för juniorer på 800 meter. Och så 16-åriga Lisa Gunnarsson, som slog till med nytt ungdomsvärldsrekord i stavhopp.

Lisa Gunnarsson är bara 16 år och i Globen så slog hon den svenska stjärnan Angelica Bengtsson. Precis som Angelica bor supertalangen Lisa Gunnarsson i Frankrike. Hon var elva år när hon flyttade dit. Nu är hon alltså den 16-åring som hoppat högst i stavhopp genom alla tider.

I veckans Juniorsporten tar vi ett snack med Lisa Gunnarsson om rekordhoppet och livet i Frankrike.

Men vi åker också till Norge för att följa Ungdoms-OS i Lillehammer. Det är ett OS för de som är mellan 15 och 18 år. Sedan förra fredagen har 1000 aktiva från 70 länder tävlat. Juniorsporten skickade dit vår reporter Martin Marhlo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista