Frida Hansdotter, Mattias Hargin, Maria Pietilä Holmner och André Myhrer.
Frida Hansdotter, Mattias Hargin, Maria Pietilä Holmner och André Myhrer. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Snabbguide: VC-parallellen i Stockholm

3:19 min

För första gången någonsin arrangeras i kväll en tävling i den alpina världscupen i Stockholm. Fyra svenska åkare finns med när världseliten ska göra upp i parallellslalom.

Vad: Parallellslalom, tävlingen ingår i slalomcupen.
Var: Hammarbybacken i Stockholm.
När: Start 17.00.
Vi sänder: Kl 17.01-19.00 i P4, via vår sajt och appen Sveriges Radio Play.

Svenskar: Frida Hansdotter, Maria Pietilä Holmner, André Myhrer och Mattias Hargin.

Så går det till: 16 damer och 16 herrar kommer att tävla. De tolv främsta från världscupslalomrankingen och de fyra främsta från totalrankingen är kvalificerade till eventet. Åkarna tävlar i två banor som innehåller ungefär 20 portar samt två parallella hopp. Varje heat avgörs i två åk, ett i varje bana. Vinnaren går vidare.

Ställning i slalomcupen:
Damer: Med tre tävlingar kvar leder Frida Hansdotter slalomcupen. Hon är 99 poäng före Veronika Velez-Zuzulova från Slovakien och 113 poäng före tjeckiskan Sarka Strachova, som inte tävlar i Stockholm på grund av skada. 
Herrar: Norrmannen Henrik Kristoffersen leder slalomcupen stort på herrsidan. Han är 216 poäng före österrikaren Marcel Hirscher. André Myhrer är bästa svensk på en elfteplats.

Heta fakta: För första gången någonsin arrangeras en tävling i den alpina världscupen i Stockholm. Maria Pietilä Holmner är enda svenska åkare som vunnit ett City Event (München 2011). Amerikanskan Lindsey Vonn, som leder den totala världscupen, kan bli första kvinnliga åkare att vinna i alla sex discipliner om hon tar hem parallellslalomen i Stockholm. 

Dueller: Frida Hansdotter jagar sin första vinst i en världscuptävling i parallellslalom. Hon utmanas främst av Veronika Velez-Zuzulova som vunnit två av de tre senaste slalomtävlingarna i världscupen och som även har en vinst i parallellslalom från 2013. På plats finns även Lindsey Vonn och Lara Gut som fajtas om den totala världscupen (Vonn leder med 23 poäng).

Henrik Kristoffersen har vunnit sex av åtta slalomtävlingar den här säsongen och får ses som en av favoriterna på herrsidan. Han utmanas kanske främst av österrikaren Marcel Hirscher som vann den senaste genomförda världscuptävlingen i parallellslalom. Mattias Hargin och André Myhrer försvarar de blågula färgerna. I december knep Myhrer en tredjeplats när den nya tävlingsformen parallellstorslalom genomfördes. 


Damer - startlista:

Frida Hansdotter, Sverige
Tina Weirather, Liechtenstein

Carmen Thalmann, Österrike
Marie-Michèle Gagnon, Kanada

Nastasia Noens, Frankrike
Resi Stiegler, USA

Nina Loseth, Norge
Maren Wiesler, Tyskland

Wendy Holdener, Schweiz
Lindsey Vonn, USA

Michelle Gisin, Schweiz
Petra Vlhova, Slovakien

Maria Pietilä-Holmner, Sverige
Michaela Kirchgasser, Österrike

Veronika Velez-Zuzulova, Slovakien
Lara Gut, Schweiz

–-

Tre kvalificerade åkare finns inte med: Viktoria Rebensburg (Tyskland), Mikaela Shiffrin (USA) och Sarka Strachova (Tjeckien).

Herrar:

Henrik Kristoffersen, Norge
Kjetil Jansrud, Norge

Patrick Thaler, Italien
Andre Myhrer, Sverige

Alexis Pinturault, Frankrike
Alexander Khoroshilov, Ryssland

Fritz Dopfer, Tyskland
Victor Muffat-Jeandet, Frankrike

Manfred Moelgg, Italien
Felix Neureuther, Tyskland

Stefano Gross, Italien
Sebastian Foss-Solevåg, Norge

Mattias Hargin, Sverige
Julien Lizeroux, Frankrike

Marcel Hirscher, Österrike
Jonathan Nordbotten, Norge

–-

Tre kvalificerade åkare finns inte med: Aksel Lund Svindal (Norge), Giugliano Razzoli (Italien) och Dominik Paris (Italien).

Källa: Fisski.com och Infostrada. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista