Foto: TT, collage SR
Foto: TT, collage SR

Fem CL-frågor till Henriksson: "Underskatta inte Citys erfarenhet"

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson ger svaren inför Dynamo Kiev-Manchester City och PSV Eindhoven-Atletico Madrid.

1. Manchester City har inte lyckats i Champions League tidigare. Vad talar för att det går bättre den här gången och hur långt kan laget gå?
– Man ska inte underskatta hur mycket erfarenhet betyder, det tog ett tag för City att spräcka glastaket och när man till slut gjorde det hade man otur förra året som ställdes direkt mot ”omöjliga” Barcelona. Det som talar för att laget i år kan ta sig ännu ett steg längre och spela kvartsfinal är att de offensiva nyckelspelarna Yaya Touré, David Silva och Sergio Kun Aguero samtliga är skadefria. När någon av dem saknas är City ett betydligt svagare lag.

2. Dynamo Kiev har nog inte den breda massan så bra koll på. Ge en kort beskrivning av laget?
– Väldigt offensiva, bygger mycket av sitt anfallsspel på de skickliga yttrarna Andriy Yarmolenko och Derlis Gonzalez. Den sistnämnde var en av de spelare som imponerade mest på mig under gruppspelet. Ska bli intressant att se om han kan upprepa det även mot City.

3. PSV Eindhoven skrällde sig vidare. Vad är det lagets styrka?
– I dagsläget får man säga att det som talar för dem är deras extremt goda form. De går som tåget i den holländska ligan och kommer till den här matchen med gott självförtroende och en känsla av att man har allt att vinna.

4. Har Atletico Madrid chans att gå hela vägen i år och vinna titeln. Varför/varför inte?
– Mitt svar blir nej. Det saknas nog den där sista gnuttan offensiv kvalité för att de ska kunna gå hela vägen, fantastiske Antoine Griezmann till trots.

5. Vad ger du de fyra lagens chans att gå vidare i procent?
– Dynamo Kiev 40% - Manchester City 60%. PSV Eindhoven 25% - Atletico Madrid 75%.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".