Foto: Jonas Ekströmer / TT
Rikard Grönborg under JVM i Helsingfors 2016. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Därför lämnar Grönborg Tre Kronor inför VM

3:07 min

Med drygt två månader kvar till VM lämnar Tre Kronors blivande förbundskapten Rikard Grönborg sin roll som assisterande förbundskapten till Pär Mårts.

– Mycket överraskande besked, säger Radiosportens erfarne hockeyreferent Magnus Wahlman.

För Aftonbladet berättar Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt om varför Grönborg lämnar inför VM.

– Vi har upptäckt att det tar enormt med tid med World Cup så Rikard kan inte göra det om han samtidigt ska vara med i VM, säger Boustedt.

Radiosportens hockeyexpert Kristofer Ottosson tycker att förbundets besked säger en hel del.

– Här är prioriteringen tydlig. World Cup går före VM. Det verkar inte vara några problem alls med att man plockar bort Grönborg från det här VM:et, det tycker jag säger en del om hur man viktar turneringarna, säger Ottosson och menar att förbunden härmed visar att VM inte är så viktigt.

Beskedet att plocka bort Grönborg som assisterande visar enligt Ottosson även att:

– En roll som assisterande är kanske heller inte så viktig i sammanhanget.

Ny i landslagsledningen blir den förre landslagsbacken Johan Tornberg, nu assisterande tränare i Örebro.

– Det var "Pelles" förslag. Han, (Peter) Popovic och Johan känner varandra väl sedan tidigare, säger Tre Kronors administrative chef Putte Köhler till TT. 

Efter VM i Moskva i maj slutar Pär Mårts och ersätts av Rikard Grönborg. Grönborg har varit assisterande förbundskapten sedan 2013 och befinner sig nu i Nordamerika för att titta på World Cup-aktuella svenska NHL-spelare.

– Vi har sett att World Cup tar så mycket fokus för Rikard. Han behöver vara i Nordamerika och scouta spelare och hinner inte vara med på VM-förberedelserna. Plus att han också åker dit under VM för att se Stanley Cup-slutspelet, säger Putte Köhler.

World Cup spelas den 17 september-1 oktober i Toronto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista