Arkivfoto: Amanda Zahui i EM-kvalet mot Spanien 2015. Foto: Janerik Henriksson/TT
Arkivfoto: Amanda Zahui i EM-kvalet mot Spanien 2015. Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige fick spansk basketlektion

93-45. Där har ni slutresultatet mellan världstrean Spanien och Sverige i onsdagens EM-kvalmatch.

Målet för det svenska laget var att förlora med så små siffror som möjligt. Det blev 48 poäng som skilde till slut i spansk favör, 93-45. En lektion, uppvisning, en kross.

Spanien är världstrea och ska helt enkelt vara bättre än Sverige som också är väldigt skadedrabbat. Nio ordinarie spelare borta nu när Farhiya Abdi skadade sig i början av matchen. Det som slår hårdast är att flera viktiga långa "inside-spelare" som Louice Halvarsson inte är tillgängliga.

Nyckelspelarna Elin och Frida Eldebrink är dessutom långt i från att vara i samma form som dom var till exempel under EM 2013, då Sverige gick till kvartsfinal.

Sista matchen i EM-kvalet är mot Finland i november. Då kommer det med all säkerhet krävas svensk storseger för att kunna vara med och konkurrera om att bli en av de sex grupptvåorna som går till EM-slutspelet.


EM-kval, damer, grupp I

Spanien-Sverige 93-45 (27-12, 22-6, 20-16, 24-11)

Spanien: Alba Torrens 17, Sancho Lyttle 17, Laura Gil 14, Marta Xargay 13, Anna Cruz 13, Laura Nicholls 5, Laia Palau 5, Laura Quevedo 3, Silvia Dominguez 2, Lucila Pascua 2, Nogaye Lo 2.
Sverige: Amanda Zahui 21, Binta Drammeh 9, Frida Eldebrink 4, Elin Eldebrink 4, Tanya Massamba 4, Frida Aili 2, Ellen Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista