Ukrainsk skidskytt. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT
Foto: Kirsty Wigglesworth/TT

Ukraina i ny dopningsskandal

På kort tid har nu två ukrainska elitskidskyttar ertappats dopade – på torsdagen avslöjades Artem Tysjtjenko. Detta är negativa nyheter också för de hetare namnen.

Nyligen avslöjades världscupetablerade Olga Abramova. Nu har Artem Tysjtjenko namngivits som den som i januari lämnade ett positivt dopningsprov i samband med en tävling i IBU-cupen, nivån under världscupen.

Två fall på kort tid i samma land är inte gynnsamt för det ukrainska skidskyttets rykte. Dock har ingen av de stora ukrainska profilerna i världscupen fallit i något dopningsprov.

Artem Tysjtjenko ertappades dopad i samband med ett test som togs i Arber i Tyskland den 23 januari, i samband med en IBU-cuptävling.

Han hade intagit meldonium, en hormonell/metabolisk substans som så sent som just i januari fördes in på Wadas lista över förbjudna preparat.

Ännu har ingen avstängningstid fastslagits för Tysjtjenko.

Också ukrainskan Olga Abramova, som avslöjades dopad tidigare i vintras, hade intagit substansen meldonium. Just att samma preparat intagits av fler än en idrottare, och från samma land, gör det närmare till hands att misstänka någon form av systematisk aktivitet, till skillnad från att en enskild idrottare agerat på egen hand, möjligen tillsammans med sin coach.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".