Goalball, arkivbild. Foto: TT
Goalball, arkivbild. Foto: TT

Oscar och Felix lär oss spela goalball

14 min

I veckans avsnitt av Juniorsporten är vi på besök under en goalballträning. Vi träffar Oscar Alverstedt och Felix Roswall.

Goalball är en snabb och intensiv lagbollsport för synskadade. Varje lag har tre spelare på planen. Alla har bindel för ögonen så att garanterat ingen ser nånting.

Målen är stora – nio meter breda och 1,5 meter höga. Bollen ser ut som en basketboll och inuti bollen finns en "bjällra" som låter. Bollen låter för att spelarna ska kunna lokalisera den. Ena laget rullar eller studsar bollen mot motståndarnas mål och det andra laget gör allt för att hindra bollen från att gå i mål. Spelarna vet var de är på planen genom att känna på stolpar och ribba eller i den upphöjda linjen som likt ett straffområde ramar in området framför målet.

Oscar Alverstedt är 15 år och har spelat goalball i tio år medan Felix Roswall är tolv och har spelat i knappt fyra år. Och det var Oscar som drog med Felix till goalballhallen.

– Jag skulle hänga med Oscar hem och sova över hos honom. Men så var det så att han skulle träna först så kunde jag lika gärna vara med på den träningen då. Så var det goalball helt enkelt och så blev jag genast intresserad. Jag fick veta tiderna och fick sen börja köra goalball och jag har inte slutat sen dess, säger Felix Roswall.

Oscar har, trots att han bara är 15 år, redan varit med i två VM för 19-åringar. Senast i Colorado, USA, förra året blev det ett VM-silver.

Oscar är den yngste som spelat U19-VM - två gånger om dessutom. Dels som 12-åring och nu senast som 15-åring. Men hur är det egentligen att alltid vara yngst i så stora sammanhang?

– Det känns bra. Man känner sig stolt.

Du hör mer om Oscar, Felix och deras goalballspelande i veckans upplaga av Juniorsporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista