Foto: TT
Från vänster: Prince Ali, Gianni Infantino, Tokyo Sexwale, Jerome Champagne och Sheikh Salman. Foto: TT

Guide Fifa-valet: De gör upp om presidentstolen

Henriksson och Olsson går igenom Fifa-kandidaterna
6:41 min

Först på fredagseftermiddagen avgörs vem som blir ny Fifa-president. Radiosportens Richard Henriksson och Lars-Christer Olsson, tidigare generalsekreterare i Uefa, ger sin syn på kandidaterna.

Här är de fem som gör upp om det:

Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa, 50, Bahrain.

Länge varit den stora favoriten till presidentskapet. Verkar ha säkrat många av Asien och Afrikas förbunds 100 röster, vilket borde räcka långt.

Tillhör Bahrains kungafamilj. Ordförande i Asiatiska fotbollsförbundet och i Bahrains fotbollsförbund. Utbilning i litteratur och historia från universitetet i Bahrain.

Blivit hårt ifrågasatt för anklagelserna om hans inblandning i övergrepp och tortyr av landslagsspelare efter ett uppror hemma i Bahrain 2011. Något han själv förnekar.

Löften i manifestet:
Vill ha en mer ambassadörsliknande roll om han blir vald. Vill dela upp Fifa i två delar, en kommersiell och en fotbollsdel, samt öka antalet kvinnor i ledande roller inom Fifa. Vill även tydligt stärka damfotbollens ställning i världen, genom att få i gång den på allvar i alla nationsförbund.

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson om Shejk Salman:
– Jag såg Shejk Salman som en större favorit för några veckor sedan eftersom Gianni Infantino nu tagit sig upp på slutet. Däremot har han verkat ganska lugn och inte gjort några häpnadsväckande uttalanden. Det betyder nog att han säkrat så pass många röster att han ändå får gälla som favorit.

Tidigare generalsekreteraren i Uefa, Lars-Christer Olsson om Shejk Salman:
– Jag har inte sett honom så mycket i aktion så det är svårt att kommentera honom. Men om anklagelserna om inblandningen till kränkandet av mänskliga rättigheter i Bahrain tar fart i internationella medier har han en del att förklara. Annars så tror jag att han är den starkaste kandidaten.


Gianni Infantino, 45, Schweiz.

Har dagarna innan valet seglat upp jämsides med Shejk Salman i favoritrollen. Europas kandidat och har stöd av samtliga nordiska fotbollsförbund.

Började jobba inom Uefa år 2000 och har varit generalsekreterare där sedan 2009. Har jobbat under nu anstängde Michel Platini och därför är Infantino sedan avstängningen tillfällig ordförande i Uefa. Jurist i grunden och talar italienska, engelska, franska, tyska och spanska.

Löften i manifestet:
Utöka VM till 40 länder, är öppen för att flera nationer kan dela på ett slutspel och vill ge fem miljoner dollar till de 209 medlemsförbunden vart fjärde år för att på så sätt utveckla fotbollen globalt. Har även utlovat att släppa en tidigare hemlig punkt i sitt manifest till valdagen.

Richard Henriksson om Infantino:
– Kom in sent men har haft en väldigt bra strategi. Har lagt tid på att åka runt och träffa många förbund och där säkert tryckt på om att göra förbundens stöd för honom offentligt. Allt för att göra honom hetare inför valet.

Lars-Christer Olsson om Infantino:
– Jag har jobbat med honom inom Uefa. Han är väldigt arbetsam och har gjort den europeiska fotbollen många tjänster. Dessutom är han en mycket duktig jurist. Jag tycker inte förslaget om utökning av VM är särskilt klokt. Att även ha en hemlig punkt i manifestet är väl inte heller jättebra när Fifa på grund av alla skandaler är i stort behov av transparens.


Prins Ali bin al-Hussein, 40, Jordanien.

Utmanade Sepp Blatter vid det senaste orförandevalet i Fifa. Fick oväntat många röster då, men det räckte inte hela vägen. Attraherar många nationsförbund med sina krav på att göra Fifa mer öppet och transparent. Försökte även få valet uppskjutet eftersom han vill att samtliga röster ska vara helt öppna. Något han fick avslag på.

Ordförande i Jordaniens fotbollsförbund, tidigare vice ordförande i Fifa. Har utbildat sig i USA och Storbritannien.

Löften i manifestet:
Vill också utöka antalet nationer i VM men inte preciserat hur stort mästerskapet ska bli. Han vill öka de ekonomiska bidragen till förbunden och se en förändrad struktur där förbund, spelare, ledare, domare, fans och sponsorer har mer att säga till om.

Richard Henriksson om Prins Ali:
– Även om han utmanade Blatter senast tror jag att han denna gång inte samlat i hop tillräckligt med stöd för att på allvar vara med. Vill verkligen reformera om Fifa efter alla skandaler och göra det mer öppet.

Lars-Christer Olsson om Prins Ali:
– När han ställde upp mot Blatter hade han Europas stöd. Det har han inte nu och det gör det svårt för honom att konkurrera.


Jérôme Champagne, 57, Frankrike.

Fick minst antal röster.

Tokyo Sexwale, 62, Sydafrika.

Drog sig ur innan omröstningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".