Foto: TT
Så fungerar Fifa-valet. Foto: TT

Fifa-valet: Så går det till

Det händer på fredagen:
Den extrainsatta Fifakongressen drar i gång kl 09.30 i Hallenstadion i schweiziska Zürich. Omröstningen till en ny president står sist på schemat och beräknas vara klart någon gång på eftermiddagen.

Så går röstningen till:
Samtliga 209 nationsförbund i Fifa har en röst vardera (förutom Kuwait och Indonesien som stängts av eftersom dess regeringar anses på ett regelvidrigt sätt ha blandat sig i fotbollens angelägenheter.) Av de 207 rösterna måste två tredjedelar, alltså 138 röster, hamna på en och samma kandidat för att denna ska väljas direkt.

Om ingen av kandidaterna får två tredjedelars majoritet fortsätter röstningen utan den kandidat som fick minst röster i det första valet.

I denna omgång räcker det med enkel majoritet, det vill säga mer än 50 procent av rösterna, för att en ny president ska bli vald. Får ingen kandidat tillräckligt med röster den här gången heller försvinner en till kandidat. Detta upprepas till endast två kandidater återstår och en segrare kan utses.

Röstningen är stängd. Delegaterna behöver inte visa vilken kandidat de röstar på. Något som jordanske prins Ali bin al-Hussein krävt. Detta avslogs däremot av Idrottens skiljedomstol, Cas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista