Daniel Mayhew och Chris Stokes
Daniel Mayhew och Chris Stokes. (Hör varför Chris Stokes har en svensk jacka i reportaget). Foto: Martin Marhlo/SR

Reportage: Den osannolika OS-historien

7:50 min

Hör den osannolika berättelsen om Chris Stokes som i sista stund blev inkastad i det jamaicanska boblaget till vinter-OS 1988. Laget som blev kultförklarat och gav upphov till filmen Cool Runnings.

Chris Stokes som egentligen tränade inför sommar-OS 1988 fastnade helt för sin nya sport bob och gjorde fyra raka vinter-OS. Sedan 1995 är han president för det jamaicanska bobförbundet och när Radiosporten träffade honom under ungdoms-OS i Lillehammer var han där för att bland annat se Jamaicas nya bobhopp Daniel Mayhew. 17-åringen som tävlar i monobob.

Jamaica hade till OS i Calgary 1988 för första gången kvalat in med ett boblag. De fyra lagmedlemmarna uppmärksammades stort och laget fick kultstatus direkt. En av medlemmarna i laget var Chris Stokes men han skulle inte varit med överhuvudtaget. Faktum är att Chris Stokes tränade för sommar-OS senare samma år och satte hemma i sitt studentrum och såg på tv när OS i Calgary invigdes.

Jag rörde en bob för första gången på en måndag. På tisdagen satt jag i den för första gången. På lördagen var jag vinterolympier.

Chris Stokes bror Dudley Stokes var en del av det jamaicanska boblaget och när en av de andra åkarna blev skadad strax före tävlingen övertygade Dudley sin bror att hoppa in. Med bara några dagars varsel var Chris Stokes plötsligt en vinterolympier.

Det gick inget vidare för den jamaicanska fyrmannaboben i Calgary. Boben välte under det tredje åket och laget slutade sist. Men laget hade fått kultstatus och fem år senare släpptes filmen Cool Runnings, baserad på lagets insats i Calgary.

Daniel Mayhew är 17 år tävlar i monobob, alltså enmansbob. För mindre än ett år sen sade en lärare på skolan att han såg att Daniel hade talang för bobåkning. Men Daniel som sett filmen Cool Runnings vägrade först. Efter att ha pratat med vänner och familj lät han sig dock övertygas och på mindre än ett år blev han så bra att han lyckades kvalificera sig för ungdoms-OS.

Daniel Mayhew beskriver sig mer som en plugghäst än en idrottsman. Han älskar skolan, pluggar hårt och vill i framtiden bli pilot och är inte säker på att han kommer fortsätta sin satsning hela vägen mot ett riktigt OS.

Avslutningsvis tillbaka till Chris Stokes, nuvarande presidenten i det jamaicanska bobförbundet och en av de fyra i Jamaicas legendariska OS-lag i bob 1988. När Radiosporten träffar honom utanför de aktivas lunchmatsal under ungdoms-OS i Lillehammer har han på sig en svensk landslagsjacka. Varför då?

– Man kan inte ha en jamaicansk jacka på sig under ett vinter-OS. Uppmärksamheten blir alldeles för stor. Det lärde jag mig redan 1988.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista