Ebba Andersson. Foto: Rasmus Ahlberg/Sveriges radio
Arkivbild: Ebba Andersson. Foto: Rasmus Ahlberg/Sveriges radio

Svenskt JVM-guld i skidstafett - spurtslog Norge

6:06 min

Det svenska skidstafettlaget med Emma Ribom, Elina Rönnlund, Ebba Andersson och Jenny Solin vann JVM-guldet i Rumänien på fredagsmorgonen.

Sverige med Jenny Solin på den fjärde och sista sträckan spurtslog Norges Lotta Udnes Weng och vann guldet med sex tiondelars marginal.

– Jag gick ut med några sekunders försprång, men hon kom ikapp ganska snabbt. Sedan gjorde hon ett litet ryck, men jag kunde hänga på. Vi hade fantastiskt bra skidor så jag kunde glida om henne. Sedan var det bara att köra i sista backen innan målet och så kunde jag korsa mållinjen först, säger en sprudlande glad Jenny Solin till Radiosporten.

Ryssland slutade trea. Stafetten avgjordes över 4x2,5 kilometer.

– Det känns riktigt bra. Det är svårt att beskriva, det är mäktigt, säger Solin.

Elina Rönnlund, som körde andrasträckan för Sverige, är barnbarn till skidlegendarerna Assar Rönnlund och Toini Gustafsson Rönnlund.

I går, torsdag, vann Ebba Andersson guld på 10 km i fri stil.

Det svenska herrjuniorlaget med Viktor Thorn, Marcus Fredriksson, Alfred Buskqvist och Hugo Jacobsson slutade femma i sin stafett på 4x5 kilometer.

Norge vann överlägset - 47,7 sekunder före tvåan Ryssland. Trean Frankrike var ytterligare 30,5 sekunder efter. Finland blev fyra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista