Stefan Lindeberg.
Stefan Lindeberg. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Förbud utfärdas: Säg inte ”Lycka till i Rio!”

3:06 min

Det är förbjudet för alla svenska företag utom 16 officiella sponsorer att offentligt rikta sig till idrottare och säga ”Lycka till i Rio!”.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) reagerar när ”fel” företag använder idrottaren i sin marknadsföring med en olympisk hänsyftning. Det får de inte göra.

Med fel företag menas även dem som lokalt sponsrar en olympisk idrottare – eller gör det via ett idrottsförbund – men som inte hör till SOK:s 16 officiella sponsorer.

– För säkerhets skull har vi också sett till att varumärkesskydda symboler, emblem och även enskilda begrepp som ”Rio 2016”, ”olympiskt” och så, berättar SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

– Så det får bara användas av företag som stöttar idrottarna via oss, säger Lindeberg. Vi har ett juridiskt skydd.

I verkligheten är det extremt sällsynt att någon sådan tvist gått till juridisk prövning. Däremot har SOK många gånger haft skäl att på egen hand kontakta företag och påpeka att de gör fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista