Foto: TT
1 av 3
Gianni Infantino. Foto: Ennio Leanza
Shejk Salman. Foto: TT
2 av 3
Shejk Salman. Foto: Ennio Leanza
Här röstade Karl-Erik Nilsson. Foto: Fifa
3 av 3
Här röstade Karl-Erik Nilsson. Foto: Fifa

Gianni Infantino ny Fifa-ordförande

5:59 min

Schweizaren Gianni Infantino är Fifa:s nya ordförande. Han fick 115 av totalt 207 röster i den andra röstomgången. Konkurrenten och förhandsfavoriten Shejk Salman fick 88 röster.

– Jag måste erkänna att jag blev lite förvånad, jag trodde att Shejk Salman hade mer koll på sina röster i Asien och Afrika. Han är en mycket skicklig jurist, han jobbar väldigt hårt och jag har sett honom i hans administrativa roll och där är han duktig, säger Lars-Christer Olsson, fd generalsekreterare i det europeiska fotbollsförbundet i Ekots extrasändning.

Infantino sade i sitt tacktal att han hoppas kunna återställa Fifas rykte efter senaste årens skandaler.

– Fifa har gått igenom tuffa tider. Men vi kommer att återupprätta respekten för Fifa. De dystra tiderna är över. Nu ska vi jobba hårt och fokusera på det vackra spelet fotboll. Jag är rörd över det här. Tack så mycket, sade Infantino.

Det svenska fotbollsförbundet la sin röst på Infantino. Karl-Erik Nilsson, ordförande, var nöjd med utgången efteråt.

– Det var vår kandidat och den som vi tror är bäst på att leda förändringsarbete som är nödvändigt inom Fifa. Så på så sättet är jag nöjd med utgången, säger Nilsson.

Alla är dock inte övertygade om att detta är vändpunkten för korruptionen inom Fifa. Journalisten Andrew Jennings från Storbritannien som ägnat de senaste 15 åren åt att granska Fifa tror inte att valet kommer ha någon betydelse för korruptionen.

– Att påstå att ordförandevalet skulle ha någon inverkan på korruptionen inom Fifa är bara löjligt, säger Jennings som inte ens följde valet.

Infantino började jobba inom Uefa år 2000 och har varit generalsekreterare där sedan 2009. Han har sedan Michel Platini stängts av varit ordförande för Uefa. 

Läs mer om Infantino här

Infantinos löften i manifestet: 
Utöka VM till 40 länder, är öppen för att flera nationer kan dela på ett slutspel och vill ge fem miljoner dollar till de 209 medlemsförbunden vart fjärde år för att på så sätt utveckla fotbollen globalt.

Prins Ali bin al-Hussein fick fyra röster medan Jérôme Champagne blev utan.


Fakta: Fifas tidigare ordföranden

1904-1906: Robert Guérin, Frankrike.

1906-1918: Daniel Burley Woolfall, England.

1921-1954: Jules Rimet, Frankrike.

1954-1955: Rodolphe Seeldrayers, Belgien.

1955-1961: Arthur Drewry, England.

1961-1974: Stanley Rous, England.

1974-1998: João Havelange, Brasilien.

1998-2016: Sepp Blatter, Schweiz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista