Richard Henriksson och Gianni Infantino
Richard Henriksson och Gianni Infantino

Henriksson: "Ett myrsteg för att vända Fifa"

4:16 min

Richard Henriksson var förvånad över valet av schweizaren Gianni Infantino till ny ordförande i Fifa. Men Radiosportens fotbollsexpert menar att mycket förändringsarbete återstår.

Inför kongressen var Shejk Salman Bin Ibrahim al-Khalif från Bahrain den stora favoriten. Men det blev det svenska fotbollsförbundets val Gianni Infantino som vann och nu tar över ordförandeposten i Fifa.

– Det här var väldigt överraskande. Särskilt om man backar bandet ett par månader, slår Henriksson fast. 

Läs mer om valet här

Infantino kom in som ersättare för nu avstängda Michael Platini, och sa då att han skulle avgå om Platinis avstängning upphävdes. Men schweizaren var inte bara med hela vägen utan vann tillslut även valet.

– Ett väldigt bra kampanjande får man säga. Han har fått länderna att tro på det att han vill reformera Fifa, och också det att han vill skjuta till mycket pengar till de nationella fotbollsförbunden. 

Skulle du säga att det här är bra för fotbollsvärlden?

– Jag tycker man kan säga att det är ett steg på vägen. Låt oss se vad Infantino vill göra för att reformera Fifa och låt oss se vad han tillåts göra och hur han bearbetar det. Att säga att det här är vändningen för Fifa är helt fel. Men det är kanske ett myrsteg för att vända på den stora atlantångaren som Fifa är.

Vilken är hans viktigaste uppgifter den närmaste månaden?

– Det blir att direkt lägga en ny ordning. Jag tror också det är viktigt att få igenom de reformer som klubbades igenom på kongressen idag. Så att det blir en känsla av att någonting händer. För Fifas namn är kraftigt nedsolkad av alla skandaler, säger Henriksson.

Läs mer om Infantino här

Infantinos löften i manifestet: 

Utöka VM till 40 länder, är öppen för att flera nationer kan dela på ett slutspel och vill ge fem miljoner dollar till de 209 medlemsförbunden vart fjärde år för att på så sätt utveckla fotbollen globalt.

Prins Ali bin al-Hussein fick fyra röster medan Jérôme Champagne blev utan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista